Med masser af smag og masser af krydderier.
Sådan er den perfekte falafel for mig.
Men falafler behøver ikke steges i masser af olie for at blive sprøde.
De kan bages i ovnen og stadige blive sprøde, lækre og helt perfekte.
Hjemmelavede ovnbagte falafler
Falafler er noget jeg laver tit – som i rigtig til!
Jeg er nemlig ret så vild med falafler!
Derfor laver jeg også altid en kæmpe portion, nu jeg alligevel er igang.
Og med kæmpe portion mener jeg dobbelt størrelse af mængden i opskriften her.
Dem der ikke bliver spist med det samme, bliver frosset ned.
På den måde kan jeg altid lige lune et par stykker til de dage hvor det gerne må være nemt og hurtigt.
Falafler er det perfekte tilbehør til salater, i bowls, i pitabrød og sandwiches.
Sådan en falafel må også gerne få lidt dressing ikke?
Tahindressing eller urtedressing passer perfekt til falafler.
Mad fra andre lande
Jeg kunne spise mig igennem hele verdenen.
Vil du smage på Grækenland, Mexico, Marokko?
Så er det disse retter du skal lave:
Vegansk gyros fladbrød med tzatziki
Chili sin carne
Marokkansk kødboller
SKAL DU MED? DU TILMELDER DIG HER: GRØNTSAGSUDFORDRINGEN
- 250 g kikærter (tørvægt)
- 1 stor håndfuld bredbladet persille
- 1 løg
- 5 fed hvidløg
- 1 rød chili - befriet for kerner
- 2 tsk. stødt koriander
- 2 tsk. spidskommen
- 2 tsk. flagesalt
- 1 tsk. bagepulver
- 2-4 spsk. kikærtemel (reklamelink)
- (Alm. hvedemel kan også bruges)
- Sæt kikærterne i blød i vand i min. 10-12 timer.
- Hæld vandet fra kikærterne. Skyl og afdryp dem.
- OBS: kikærterne ikke skal koges.
- Kom alle ingredienser i en foodprocessor (reklamelink) og hak det jævnt og fint.
- Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.
- Form farsen til kugler, placer dem på bagepladen og pensel dem med olivenolie.
- Sæt pladen i ovnen og bag falaflerne gyldne og sprøde i 20 - 25 min.
- Server falafler varme med tahindressing og salater.

Ih, den må prøves den opskrift. Jeg har faktisk også lige lavet falafeler her til aften – og de blev sgutte et hit…og jeg har muligvis luret miseren…jeg kogte mine kikærter. Det ser godt nok indbydende ud, det der.
kh
Trine
ja det dur desværre ikke med kogte kikærter, du skal helt sikker prøve de her – SÅ gode 🙂
Uhmn det smager så godt! Jeg er FAN af falafler….
Tak fordi du fandt mig – nu vil jeg da fölge dig her i blogland også!
// Marian
Hej marianne – du skal være så velkomme her også 🙂
Jeg kan rigtig godt li dig blog, den er spækket med lækre opskrifter.
Og tak for du fandt mig også
kh maria
Chilichutney, det lyder virkelig lækkert. Er der en opskrift, eller hvor kan jeg erhverve mig et glas?
Chilichutneyen er simpelthen så lækker! Men desværre ikke noget jeg selv har lavet. jeg har købt det fra en økologisk take away sted der hedder Take Me Home
http://www.take-me-home.dk/ de ligger på Nordre Fasanvej 162 på Frederiksberg.
Jeg har dog købt mit glas på det økologiske marked i valby hvor de har en bod hver lørdag – prøv den, den er så lækker 🙂
Så fandt jeg opskriften! Øj, hvor jeg glæder mig til at prøve den. Er virkelig overrasket over, at de ikke skal koge og er det der gør at jeg har mod på at give mig i kast med den. Tak for god inspiration :0)
Det var så lidt Heidi (-;
Jeg håber du tør kaste dig ud i dem, de er slet ikke så svære at lave (-;
Kh Maria
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Har lige lavet falaflerne og de var fantastiske. Et kæmpe plus at de er så nemme at lave, ikke noget med at stå og stege dem alle i olie.
De kan klart anbefales og skal helt sikkert laves herhjemme igen 🙂
Hvor er det dejligt at høre (:
Hvordan fordøjes de, når de ikke er kogte? Spændende blog du har. Glad for jeg har fundet den! 🙂
Dejligt du er glad for at du har fundet min blog, jeg håber du finder en masse spændende retter 😉
Kikærterne fordøjes fint, du har ret, de er ikke for kogte. Men det bliver jo tilberedt når de bliver enten bagt eller stegt (;@
Er ikke vant til at bruge loppefrøskaller, fandten pakke husk loppefrøskaller i netto som var et "medicinsk " produkt mof hård mave og andre ting. Er det den slags man skal bruge eller er der andre udgaver?
Husk eller loppefrøskaller er meget fiberholdigt derfor bliver det også brugt som et " medicinsk " produkt. Jeg køber altid bare loppefrøskaller fra Urtekram da det et dem jeg er vant til at bruge, der er lidt forskel på dosseringen men du kan altså sagtens bruge det er på pakken hedder HUSK
Kan det ikke passe der skulle bruges loppefrøskaller i opskriften førhen? 🙂 Jeg vil gerne blive ved med at bruge dem, men kan ikke huske hvor meget der skulle tilsættes?
Jo det er rigtigt 😉
Uh ja hvor meget blev der brugt …?
Et par tsk vil jeg gætte på 😉
Prøv med lidt ad gangen 😉
Jeg undrede mig over det samme – er din erfaring da, at det er bedre med kikærtemel Maria? I øvrigt tusind tak for en god opskrift!
Kikærtemel er bare super godt til at binde sammen med 😉
Så ja og så bruger jeg jo bare kikærtemel i super mange opskrifter, vafler fx 😉
Jeg har nu prøvet at lave disse falafler og de er vildt lækre! Jeg synes dog, at det var lige svært at blende det til finkornet masse. Har du et godt trick til det? Det kan også være, at det er mig, der er for utålmodig 🙂
Jeg tænker måske det har været dig der var lidt for utålmodig 😉 eller måske har en anden fortolkning af hvad finkornet konsistens er… det vigtigste er at falaferne kan hænge sammen og at de smage godt 🙂
Kan jeg erstatte loppefrøskallerne med mel? I så fald, hvor meget 🙂
Ork ja det kan du sagtens – hvor meget ved jeg dersværre ikke. Du må prøve med lidt ad gangen fx. 1 spsk og fortsætte til massen er god og sammenhængende uden at være knas tør 😉
/ Maria
Tak for god opskrift – har lige testet den med sorte kikærter (og grøn juice pulp i stedet for persille) De blev gode!
det er jeg super glad for at høre 😉
Kan man opbevarer dem på køl og hvor længe ?
Jeg lavede disse falafler til aftensmad idag og de var et stort hit! Fik tilmed masser af ros af manden, som mente at jeg sagtens kunne lave dem igen. Og så er det perfekt at opskriften er så nem og at det kan laves i forvejen. Det er lige sådan noget man har brug for med et spædbarn på to uger og et vuggestuebarn på halvandet der skal have opmærksomhed når hun kommer hjem og derfor ikke lever meget tid til madlavning;-)
Det er jeg bare så glad for at høre Helle – dejligt i syntes så godt om falaflerne, de hører også iblandt favortitterne her hjemme 🙂
De kan sagtens opbevares på køl, her holder de sig 4-5 dage.
De kan også fryses ned 😉
Husk blot at varme dem igen inden de servers, ellers bliver det en tør oplevelse 😉
Ha en skøm weekend
Kh Maria
Hvor mange falafler bliver der ca. af de mængder, du angiver i opskriften?
Åh jeg kan desværre ikke huske antallet, men en bradepande fuld bliver det da ihverfald til 😉
Findes der et alternativ til loppefrøskallerne?
Findes der et alternativ til loppefrøskallerne?
Ja – mel 🙂
Hej Maria,
Elsker dine opskrifter �� Hvilken dip vil du servere til dine ovnbagte falafler? Takker. Bh Jette
Hej Jette,
Hvor er det dejligt at høre du elsker mine opskrifter 😉
Tahindressing, tzatziki, hummus eller creme fraiche dressing passer godt til falaflerne 😉
God weekend
kh Maria
Hvor kan man finde loppefrøskaller :)?
Det kan man i fx. Irma og andre velassorterede super markeder, eller i helskosten 😉
det er også det man kalder HUSK – det bruger jeg i hverttilfald 🙂
Jeg køber HUSK – i Kvickly ( den grønne) det er også loppefrøskaller
Kære Maria ,
skal der 3 tsk salt i dem ? lavede dem i sidste uge og de var ikke til at spise 🙁
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Brugte du bordsalt?
Jeg bruger kun flagesalt i mine opskrifter – beklager hvis det ikke er fremgået tydeligt nok.
Jeg retter den nu ihverfald 😉
Hej Maria. De ser lækre ud!! Er det varmluft eller almindelig ovn du bruger? 🙂
Jeg bruger altid varmluft 😉
Hej Maria! Super mega lækker opskrift! Kan man bruge dåse kikærter i stedet for?
Og tusind tak for den mest perfekte blog!
Vil blot tilføje at man altså uden problemer kan lave de bedste falafler med kikærter fra dåse! Mine er i hvertfald gang på gang blivet en kæmpe succes 🙂
Først og fremmet tusind tak for de søde ord – ih hvor bliver jeg altså glad for dem! TAK!
Du kan desværre ikke bruge dåse kikærter her, kikærterne her skal være ukogte.
Dem fra dåse vil give en meget porrøs falafel.
Så i blød dem de tørre kikærter – de er også meget billigere 😉
Det var bestemt så lidt!
Super!Tusind tak for det hurtige svar! 😀
Kære Maria, tak for aldrig at fejle i at udfordre og overraske mig. Jeg kæmper en ihærdig, dedikeret og underholdende kamp med dine opskrifter. Jeg, som aldrig troede, at jeg skulle følge en madblog!
Mit evige problem er dog, at jeg er for fattig og for flyvsk til en foodprocessor.
Kan man bruge stavblender til dine opskrifter – som fx falaflerne her?
Den er nemmere at flytte fra fremleje til fremleje.
Kh – og tak for dig!
Ih altså hvor er du sød! Tusind tak!
Du vil til langt de fleste af opskrifterne hvor jeg bruger foodprocessor sagtens kunne bruge en stavblender istedet. Det tager selvfølgelig lidt længere tid, men det endelige resultat vil næsten hvis ikke blive helt det samme 😉
Fedt fedt fedt, tusind tak, Maria! 🙂
Tak for lækker aftensmad 😉
Jeg har altid været bange for at lave falafler, fordi jeg ikke tænkte de ville leve op til mine forventninger. MEN namenam!!! De var et hit hos mor, far og Alfred på 8 måneder. Vi spiste dem alle, så jeg må lave en portion mere 🙂
Jeg lavede dem i går aftes. Det var så nemt og det smagte SÅ godt. Godt jeg lavede dobbelt portionen 🙂
Tak for en virkelig fin blog med mange rigtig gode opskrifter.
Mvh Majbritt
Hej Maria
Skal der ikke tahin i disse falafler?
Mvh Louise
Hej Maria
Dejligt med en opskrift på falafler, som ikke skal i friture. ? Hvad er forskellen ved at bruge flagesalt fremfor alm. groft salt eller havsalt?
Mvh. Helle
Vi lavede dem i går, og de smagte rigtig godt. Men de var dog ret tørre 🙁
Måske vi blot skal have lidt vand i dejen, men har du bedre bud?
Jeg brugte korgte kikærter og det fungerede fantastisk godt 🙂 De blev ikke tørre
Jeg kogte kikærterne og selve falaflerne blev altså super lækre. Jeg fandt dem ikke tørre, men meget lækre! 🙂 Penslede dem med alm. vand og det fungerede også super godt
Kan man godt bruge kikærter fra dåse?
Øj, hvor er de gode…lavet med blender er svært men ladesiggøreligt…næste gang jeg har for mange penge = foodprocessor.. Og en nem opskrift!! *bøvs*
Hej!
Jeg har aldrig lavet falafler før, men har fået anbefalet din opskrift. Jeg har lidt spørgsmål:
1. Bagepulver? Hvad virkning har den?
2. kan man erstatte chili, koriander og spidskommen men en skefuld sambal oelek
3. Der står kikærter i tørvægt. Så tænker jeg dem man køber på pose og selv tilbereder, men i opskriften lyder det mere som dem fra dåse? Mener du drænet vægt?
4. Hvis man på forhånd ved, at de skal i fryseren, er det så en fordel at bage dem i lidt kortere tid?
Glæder mig til at læse dine svar, så jeg kan komme igang med at bage falafler! 🙂
Elsker din side Maria – du har så smukke billeder og skønne opskrifter 🙂
Har netop lavet dine lette falafler, men synes at de er blevet meget tørre – hvordan kan dette afhjælpes?
Ih hvor er det skønt at høre – tusind tak!
Måske dine bare skulle have haft lidt kortere tid i ovnen – alle ovne bager jo forskelligt 😉
De er virkelig lækre og gode, dog en anelse tørre i det. Kan jeg afhjælpe det på nogen måde?
Måske tiden i ovnen blev lidt for lang tid…..synes dog først de fik farve efter ca. 30 min.
Kan jeg bruge fiberhusk i stedet for loppefrø skaller og hvis, hvor meget ??
Har du en god opskrift på gf pitabrød?
Nej det har jeg desværre ikke – men det står på min to do liste at få udviklet en god opskrift på glutenfri pitabrød.
Stay tuned 😉
Tak for en lækker opskrift! Har lige lavet dem og de blev perfekte. Kom lige et enkelt æg i.
Tak for inspiration
Hej.
Hvor meget vand skal kikærterne ligge i blød i?
Tak for en lækker inspirerende blog 🙂
Hej
Opdagede lige din blog i går aftes, da jeg ledte efter glutenfri falafler:-) Jeg er ikke så meget inde i den veganske-verden. Min har en søn psoriasis, så vi er herhjemme begyndt at spise meget mere grønt, samt gluten-,sukker- og mælkefri, så jeg vil klart komme til at lave en del af dine lækre opskrifter.
SKAL kikærterne være i blød i 10_12 timer eller kan de”nøjes” med 8-9 timer? Jeg fik dem simpelthen først i blød, her i morges!
Hvor er det dejligt du fandt frem til min blog, jeg er sikker på den grønne kost vil gøre alt muligt godt for din søn.
8-9 timer i blød går sikkert fint an, jeg håber i fik nogle lækre falafler ud af det 😉
Hej 🙂
Hvordan varmer du falaflerne fra frys? Lavede den til min kæreste her den anden dag, og de var simpelthen et hit! Så nu skal vi have dem igen i aften 😉
Jeg er bare i tvivl om de skal i oven direkte fra fryseren, hvor lang tid og hvor høj varme 🙂
Haha ej okay, jeg har simpelthen overset at det stod længere oppe i opskriften. Tak alligevel 😉
ha ha, super 😉
Nu må det siges at jeg ikke har prøvet med denne opskrift endnu, men andre gange hvor jeg har prøvet at lave falafler blev de virkelig smuldret og faldt alt for nemt fra hinanden. Hvad kan jeg gøre for at sikre, det ikke sker når jeg laver de her?
Det kan lyde som du har brugt kikærter fra dåse når du har lavet falafler?
Har jeg ret i den teori?
Kikærter til falafler skal nemlig kun udblødes, det er nemlig det der gør at de ikke smuldre og falder fra hinanden.
Istedet får du en falafel der er sprød på ydersiden og blød og lækker inden i.
Og du skal ikke bekymre dig om lektinerne som man ellers siger er årsagen til bønner skal koges før de anvendes.
De forsvinder når falaflerne tilberedes 😉
TAK! Ikke nok med at de smager fantastisk, så er de også super nemme at lave. Nu er de blevet en fast del af fryseren, og en integreret del af “nem aftensmad” TAK! 🙂
Ih tak Mette, hvor er det bare dejligt at høre !
Falafler skal være altid være i fryseren, netop så man har dem til de dage hvor det skal være nemt og gå lidt hurtigt 😉
Jeg har altid kæmpet med at lave falafler (nok fordi jeg tænkte at det var ligegyldigt at kikærterne var kogte eller udblødte ukogte) .. og så har jeg måske heller aldrig rigtigt været så god til at følge opskrifter.. Jeg synes ligesom at det tager det sjove og kreative fra madlavningen. Og normalt fungerer det, men falafler har altid været svært. Nu tænkte jeg at jeg ville følge din opskrift og resultatet var at de smagte fantastisk!! Vi har altid købt falaflerne men de koster en mindre formue, hvis man skal mætte et lille selskab. For fremtiden vil jeg uden tvivl følge dine retningslinjer/opskrift! MUMS! Forøvrigt – super fed hjemmeside du har – jeg finder ofte inspiration her! vh Mille
Nogle retter kan man være lige så kreativ med som man vil, andre kræver man følger dem 😉
Og hvor er jeg glad for du konstaterede at mine falafler bare sidder lige i skabet.
Tusind tak for at dele din begejstring med mig 😉
Tak for den bedste og nemmeste falafel opskrift??Første gang jeg lavede den, troede jeg lidt, at det var begynderheld.. tidligere når jeg har forsøgt mig med falafler er det altid blevet en mærkelig splattet masse.. men her tredje gang tror jeg på det? måske er det bagepulveret?? Har lige haft en flok på 6 11 årige piger der har rost dem til skyerne og spist en ordentlig herreportion??
ok, hvor fedt er det lige at høre Pernille !!
Både at du endelige fik succesfulde falafler og at pigeflokken roste dem til skyerne.
Om det er bagepulveret der er årsagen skal jeg ikke kunne sige.
Det vigtigste er at de ikke kun er begynder heldet, men at opskriften faktisk bare virker der er successen bag 😉
Den opskrift må jeg hellere kaste mig ud i! 🙂
Af ren nysgerrighed, hvilken funktion har bagepulveret så?
Jaaa, gør det 😉
Bagepulveret giver en lettere konsistens samt sprødhed til falaflerne 😉
Iiihh sikke dejlige og lækre de bliver. Dog render jeg og tjekker dem heletiden og skifter mellem varmluft og alm. Ovn. Da der i opskriften ikke fremgår hvad ovnen skal stå på andet end 200grader. Det kan godt være det giver sig selv, men ikke for mig der er meget uerfaren i et køkken. Hehe, nå men jeg skriver for at høre, for det kunne da være rart at kunne lave noget andet i mens og de hver gang blev af samme kvalitet. Tak for opskriften.??
Yay hvor dejligt at høre Gry !!
Jeg er også selv ret stor fan af falaflerne her og laver dem igen og igen ….
Ha ha, ja det er klart det kunne være rart at kunne bruge tiden på noget andet end at rende og tjekke ovnen hele tiden.
Beklager jeg ikke har fået noteret om det er alm el. varmluft.
Som udgangspunkt er alle mine opskrifter hvor noget skal i ovnen bagt ved varmluft 😉
Håber det kan hjælpe dig frem over hvis jeg nu skulle glemme det igen 😉
Kan man bruge kikærter fra dåse?
Nej desværre ikke.
Til falafler skal du bruge udblødte, men IKKE kogte kikærter.
Og dem fra dåse er begge dele, desværre ….
Hej Maria
Jeg er ikke fan af falafler, men dine er faktisk rigtig gode ? Én ting.. Har du opskrift på et vegetar farsbrød..? Eller kan man lave farsbrød ud af falafel “dej”..? ?
Med fare for at lyde kæphøj, så påstår jeg også at jeg laver verdens bedste falafler.
Så at du også kan li dem, gør mig bare så glad 😉
Jeg har faktisk en opskrift på vegansk farsbrød, men kun i min jule e-bog.
Det er tilgengæld rigtig godt 😉
Du vil sagtens kunne lave farsbrød at falaffelfars, men så ville jeg nok vælge at krydre det anderledes for at få en mere original smag 😉
Kikærter på dåse fra Rema 1000, er IKKE kogte, men udblødte.
Mon ikke det går så ?
Tak for en god opskrift.
Er du sikker?
Gud hvor genialt hvis det passer ?
Fordi ja så kan de nemlig bruges!
Det er vigtigt for falaflernes konsistens at kikærterne ikke er kogte 😉
Kan denne opskrift bruges til vafler?
Ork ja det kan du sagtens ??
Hej
Er opskriften 200 grader varmluft? og hvis du laver en dobbelt portion, har du så flere plader inden ad gangen? Eller ødelægger det bagningen af falaflerne?
Alt undtaget gærdej bager jeg ved varmluft.
Du kan sagtens bage flere plader af gangen. Måske du bare skal lade pladerne bytte plads halvvejs i processen.