Perfekt hjemmelavet hummus – oliefri

Perfekt hjemmelavet hummus - oliefri

Perfekt hjemmelavet hummus – hvordan laver man det?

Den, der er cremet og luftig, uden at skulle bruge en halv liter olie.
Den, der har en perfekt afbalanceret krydring af tahin, hvidløg og spidskommen.

Det er et spørgsmål, jeg har stillet i mange år.
Nu har jeg elendig fundet svaret.

Perfekt hjemmelavet hummus - oliefriPerfekt hjemmelavet hummus - oliefriPerfekt hjemmelavet hummus - oliefri

Perfekt hjemmelavet hummus

Perfekt hjemmelavet hummus, det er et musthave i mit køleskab!

Ser du, vi er nemlig ret glade for hummus hjemme hos mig.
Der går sjældent længe imellem, der står en skål med hummus på bordet.

Men den har ikke altid været hjemmelavet.

Vi har nemlig en meget stor kærlighed til hummusen fra Det Sunde Køkken – et lækkert take away sted på Frederiksberg.

Den har den helt rigtige smag og den mest cremede og elastiske konsistens.
Det lige præcis sådan skal en hummus være for os.
Jeg har utallige gange forsøgt at efterligne den herhjemme.
Smagen kom jeg hurtig frem til.
Men konsistensen, den var straks sværere, at efterligne.

Jagten på den perfekte hummus

I min jagt på den perfekt hummus har jeg gjort mig følgende erfaringer:

1. Man skal bruge de rigtig råvarer!
2. Det tager tid!
3. Man skal bruge det rigtigt udstyr!

Råvarer!

Det enormt vigtig, at bruge råvarer af ordenligt kvalitet, når der skal laves mad der smager godt.

Det kan lyde super snobbet, men du får altså hvad du betaler for…

DERFOR…

Køb en god tahin, min favorit er Urtekrams.
Udvælg dig en god stødt spidskommen, igen er Urtekrams et godt valg, men den økologiske fra COOPs egen serie er virkelig også god.

Tid!

Du kommer ikke hurtigt til en god hummus.

Beklager!

Fordi det bedste resultat får du nu altså ved at bruge tørrede kikærter, som du selv udbløder og koger.
Glem alt om dåse kikærter her!
Selvfølgelig kan de bruges i en snæver vending, men altså, selv gjort er velgjort, ikke?

Udstyr!

Du kan bruge mange redskaber til at lave en god hummus.

Men skal du lave en perfekt hummus.
Kommer du ikke uden om en foodprocessor, den gør nemlig hele forskellen.

Jeg bruger en MAGIMIX CS 5200 XL foodprocessor.

Iblødsætning af kikærter:


Dagen før hummusen skal bruges, iblødsættes kikærterne.

Kom 1 pose kikærter (400 g) i en stor skål, hæld koldt vand på så der er dobbelt så meget vand, som kikærter.
Tilsæt 1 tsk natron i vandet og lad kikærterne stå i blød i min. 10 timer.

Hvorfor tilsætte natron?

Natron forhindre kalken i vandet og pektinerne fra kikærterne i at klumpe sammen.
På den måde får man en mere glat og ensartet hummus.

Kogning af kikærter:

Hæld vandet fra de i blødsatte kikærter, skyl dem godt og kom dem i en stor gryde med masser af vand og 1/2 tsk natron. Ikke noget salt.

Salt gør at kikærterne bevarer deres fasthed og vi vil altså gerne have bløde, meget bløde kikærter.
Så ikke noget salt i kogevandet.

Bring gryden i kog og skru ned på lavt blus når vandet koger.
Lad nu kikærterne koge 2-3 timer.

Ja det er frygtelig lang tid, men du ville gerne have cremet og perfekt humus, ikke?

Hæld vandet fra kikærterne gennem en sigte og lad kikærterne køle af.

Jeg får lidt over 800 g kogte kikærter ud af en pose.
Dem deler jeg i 4 portioner.
3 af dem fryser jeg ned.

Så har jeg nemlig kikærter til en anden god gang, hvor der enten skal laves hummus eller noget andet lækkert med kikærter.

4.3 from 3 reviews
Perfekt hummus
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Her har du den perfekte hummus, blød cremet og bare så pokkers lækker!
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: dip, hummus
Antal personer: ca. 5 dl.
Ingredienser
  • 240 g udblødte og kogte kikærter
  • 1 fed hvidløg
  • Saften fra ½ citron
  • 1 stor spsk. tahin
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. flagesalt
  • 1 squash, i tern
Fremgangsmåde
  1. Kom alle ingredienser i foodprocessoren.
  2. Blend det helt jævnt og cremet, det tager et par minutter og det kan være nødvendigt at stoppe et par gange og skrabe siderne ned.
  3. Smag hummusen til, måske den skal have mere salt, citron eller spidskommen.
  4. Anret hummusen i en skål og med en teske laves der fordybninger i hummusen. Drys med paprika, sesamfrø og dryp med lidt god olivenolie.
Tips
Hummusen kan holde sig i en lukket beholder i køleskabet i min. 1 uge.

 

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem