
Perfekt hjemmelavet hummus – hvordan laver man det?
Den, der er cremet og luftig, uden at skulle bruge en halv liter olie.
Den, der har en perfekt afbalanceret krydring af tahin, hvidløg og spidskommen.
Det er et spørgsmål, jeg har stillet i mange år.
Nu har jeg elendig fundet svaret.
Perfekt hjemmelavet hummus
Perfekt hjemmelavet hummus, det er et musthave i mit køleskab!
Ser du, vi er nemlig ret glade for hummus hjemme hos mig.
Der går sjældent længe imellem, der står en skål med hummus på bordet.
Men den har ikke altid været hjemmelavet.
Vi har nemlig en meget stor kærlighed til hummusen fra Det Sunde Køkken – et lækkert take away sted på Frederiksberg.
Den har den helt rigtige smag og den mest cremede og elastiske konsistens.
Det lige præcis sådan skal en hummus være for os.
Jeg har utallige gange forsøgt at efterligne den herhjemme.
Smagen kom jeg hurtig frem til.
Men konsistensen, den var straks sværere, at efterligne.
Jagten på den perfekte hummus
I min jagt på den perfekt hummus har jeg gjort mig følgende erfaringer:
1. Man skal bruge de rigtig råvarer!
2. Det tager tid!
3. Man skal bruge det rigtigt udstyr = en foodprocessor !!
Råvarer!
Det enormt vigtig, at bruge råvarer af ordenligt kvalitet, når der skal laves mad der smager godt.
Det kan lyde super snobbet, men du får altså hvad du betaler for…
DERFOR…
Køb en god tahin, min favorit er Urtekrams.
Udvælg dig en god stødt spidskommen, igen er Urtekrams et godt valg, men den økologiske fra COOPs egen serie er virkelig også god.
Tid!
Du kommer ikke hurtigt til en god hummus.
Beklager!
Fordi det bedste resultat får du nu altså ved at bruge tørrede kikærter, som du selv udbløder og koger.
Glem alt om dåse kikærter her!
Selvfølgelig kan de bruges i en snæver vending, men altså, selv gjort er velgjort, ikke?
Udstyr!
Du kan bruge mange redskaber til at lave en god hummus.
Men skal du lave en perfekt hummus.
Kommer du ikke uden om en foodprocessor, den gør nemlig hele forskellen.
Jeg bruger en MAGIMIX CS 5200 XL foodprocessor.
Iblødsætning af kikærter:
Dagen før hummusen skal bruges, iblødsættes kikærterne.
Kom 1 pose kikærter (400 g) i en stor skål, hæld koldt vand på så der er dobbelt så meget vand, som kikærter.
Tilsæt 1 tsk natron i vandet og lad kikærterne stå i blød i min. 10 timer.
Hvorfor tilsætte natron?
Natron forhindre kalken i vandet og pektinerne fra kikærterne i at klumpe sammen.
På den måde får man en mere glat og ensartet hummus.
Kogning af kikærter:
Hæld vandet fra de i blødsatte kikærter, skyl dem godt og kom dem i en stor gryde med masser af vand og 1/2 tsk natron. Ikke noget salt.
Salt gør at kikærterne bevarer deres fasthed og vi vil altså gerne have bløde, meget bløde kikærter.
Så ikke noget salt i kogevandet.
Bring gryden i kog og skru ned på lavt blus når vandet koger.
Lad nu kikærterne koge 2-3 timer.
Ja det er frygtelig lang tid, men du ville gerne have cremet og perfekt humus, ikke?
Hæld vandet fra kikærterne gennem en sigte og lad kikærterne køle af.
Jeg får lidt over 800 g kogte kikærter ud af en pose.
Dem deler jeg i 4 portioner.
3 af dem fryser jeg ned.
Så har jeg nemlig kikærter til en anden god gang, hvor der enten skal laves hummus eller noget andet lækkert med kikærter.
- 240 g udblødte og kogte kikærter
- 1 fed hvidløg
- Saften fra ½ citron
- 1 stor spsk. tahin
- 1 tsk. spidskommen
- 1 tsk. flagesalt
- 1 squash, i tern
- Kom alle ingredienser i foodprocessoren.
- Blend det helt jævnt og cremet, det tager et par minutter og det kan være nødvendigt at stoppe et par gange og skrabe siderne ned.
- Smag hummusen til, måske den skal have mere salt, citron eller spidskommen.
- Anret hummusen i en skål og med en teske laves der fordybninger i hummusen. Drys med paprika, sesamfrø og dryp med lidt god olivenolie.
Mums- den ser så lækker ud- elsker Hummus!
2-3 timer er meget mere end hvad jeg normalt har læst. Er det bedre med lang tid?
Tak Sara! (: jeg ELSKER også bare hummus!
Det er rigtigt at man kun plejer at koge kikærter i 45-60 min – det er også helt fint hvis du skal bruge dem i en salat fx. Men hvis de skal bruges til hummus er det en stor fordel at koge dem i lang tid da de bliver utrolig bløde og derfor kan give en lækker og cremet hummus.
Jeg ææælsker hummus 🙂
Jeg plejer at købe Irmas "hjemmelavede". Den smager fantastisk men det kunne da godt være, at jeg skulle kaste mig over hjemmelavet-hjemmelavet en dag. Hvis bare man har fået udblødt og kogt kikærterne, er det jo en nem sag.
Kan man andet end elske hummus (;
Nej når først kikærterne er udblødte og kogte så er det ingen sag at lave en god hjemmelavet hummus (:
Er nysgerrig: Hvorfor kommer du natron i?
Skøn blog du har,flotte indbydende billeder og inspirerende opskrifter!
Tusind tak for de søde ord Annette 😉 det gør mig da bare helt vildt glad
Årsagen til at jeg kommer natron i har jeg beskrevet lige her:
"Hvorfor så tilsætte natron? Natron forhindre kalken i vandet og pektinerne fra kikærterne i at klumpe sammen. På den måde får man en mere glat og ensartet hummus." – jeg håber det var svar nok (;
Takfor svar og undskyld ulejligheden,jeg havde åbenbart ikke læst dit indlæg grundigt nok.
Jeg må lukke "gluggerne"ordentlig op fremover!!! 😉
Det er helt i orden Annette! Du spørger bare løs (;
Kh maria
at det er godt med natron i udblødningsvandet, bevirker også, at man ikke "prutter" så meget efter indtagelsen. Hvis du også kommer natron i kogevandet til f.eks. bønner, beholder de deres grønne farve og bliver ikke grå og kedelige.
M.v.h.
Anne Mette
Hvad er det du har drysset med på den færdige version (på det flotte billede:))?
Hejsa,
Jeg ville lige høre, om det kan være rigtigt, at squashen skal rå i hummussen?
Jeg er VILD med din blog!
Mvh
Josephine
Åh hvor dejligt Josephine – det er jeg SÅ glad for at høre!
Det er helt korretkt at den skal i rå. Den blendes helt ud og erstatter olie.
Hummusen bliver lige så cremet, men man sparer en zillion kalorier på den måde 😉
Har prøvet en af dine andre dejlige humusopskrifter og faldt over denne med squash, som jeg vil prøve – men er lidt forvirret over at du skriver den erstatter olien, for olien står jo også i opskriften?
PERFEKT! Har lige lavet din perfekte hummus og rødbedehummus. Det er det bedste jeg til dato har smagt. Elsker den luftige cremede konsistens. Udelod dog olivenolien og brugt samme mængde af kogevandet i stedet. Fik fundet vaffelhjernet frem og produceret en gang fantastiske sprøde vafler – yummmmmmmmm. SÅ glad for jeg har fundet din blog. Stort knus herfra.
Ej, hvor ser den bare lækker ud, den må jeg prøve ?
Hvilken tahin bruger du – er det en lys eller mørk? Når du skriver 1 squash, ved du ca. hvor mange gram det er? Jeg spørger fordi mine fra haven er ret store og generelt meget forskellige i størrelsen ☺️
TAK for en lækker blog!
Venligst,
Susanne
Den er bare så lækker, det siger jeg bare!
Som jeg skriver i opskriften bruger jeg saltet tahin fra urtekram, det er den tahin jeg bedst kan li´
Jeg køber altid øko squash og ja hvad søren vejer sådan en, 250 g ca vil jeg gætte på 😉
Hvor lyder det bare lækkert ? Som alle dine andre opskrifter, jeg er stor fan ????
Men hvad vil du ca sige en squash vejer heri? Vi har dem nemlig selv i haven, og størrelserne variere med op til et par kg ?
?-Louise
Smager helt fantastisk ????. Som alle dine opskrifter ? Kan kun få lov at gi tre stjerner – men den fortjener 10 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ih hvor er du SØD!
TAK <3
Den her opskrift er seriøst GENIAL!!! Har lige prøvet den for første gang og jeg elsker konsistensen! Og tanken om at der er masser af sund squash i også, da det faktisk er en af de grøntsager jeg ellers ikke får spist så meget. Tak fordi du har reddet mine kommende madpakker!! ??
Jubiiiii !!!!
Det er jeg bare ualmindelig glad for at høre!
TAK 😉
Den bedste hummus, jeg har lavet/smagt ever ?
Røg som dug for solen. Er nødt til at lave en omgang mere i morgen.
Tusind tak ?
Tusind T.U.S.I.N.D tak Lisbeth !!!
Det bliver jeg bare så jublede glad for at høre 😉
Også stor begejstring hos os! Den bedste hummus ever! Min datter udbrød spontant: “Du kunne sælge den her hummus, mor!”. Og så er den endda sund. Og nem. Kan ikke få armene ned. Tak
Ja, jeg kan da heller ikke få armene ned nu!
Tusind tak for at dele din begejstring med mig 😉
Tak for en skøn opskrift! 😀
Et lille tip fra en hummus-elsker til en anden: Prøv 50% hvide bønner og 50% kikærter. Bønnerne er smagsneutrale men giver en utrolig cremet konsistens!
Selv tak Ditte!
Dejligt du også syntes den er skøn!
Og tak for dit tip.
jeg laver faktisk tit hummus kun på hvide bønner, netop for den lækre cremede konsistens.
Men også fordi min mave godt kan syntes det er lidt svært med alle de kikærter.
Lige et dumt spørgsmål – men er det hakke-delen du bruger i din foodprocessor el er det en blender?
Der findes ingen dumme spørgsmål 😉
Jeg bruger det helt almindelige hakkeblad i foodprocessoren.
en blender er udelukkende til flydende ting som smoothies, dressinger og supper.
Ting som hummus bør altid laves i en foodprocessor 😉
TAK !
Jeg har nu endelig fundet en opskrift hvor det lykkes for mig, at få en lækker konsistens der hverken er for grov eller alt for lind. Jeg har efterhånden prøvet alt fra olie, kogevand, skyr m.m – og så var det bare en squash der skulle til 🙂
Det gør mig bare SÅ glad at høre, succes !!!!