Hokkaidofrikadeller & bønnesalat

hokkaidodeller-og-boennesalat
Vi kan ikke komme uden om det, også selv om solen idag, skinner fra en skyfri himmel, ja så er det altså blevet efterår. Det betyder at vi kryber indenfor i varmen, pakker os ind i tæpper, tænder stearinlys, bladene på træerne skifter til smukke røde, gule og brune nuancer og vi begynder at spise de grovere grøntsager som kål og rodfrugter og retterne er lune og krydrede – ja det er vist ikke til at skjule at jeg elsker efteråret. Det er min absolutte favorit årstid. Og noget af det jeg især holder af ved efteråret er, at det er græskarsæson, derfor har jeg til denne kød frie mandag lavet små orange frikadeller af det søde lille hokkaidogræskar. De er bløde inden i, dejligt krydrede og let sprøde udenpå, de minder faktisk lidt om en falaffel, bare uden kikærter. Men krydringen er stort set den samme.
Spis dem som frikadeller, som en lille hapser, brug dem kolde i madkassen dagen efter eller kom dem i en wrap – uanset hvad, så er det en god lille vegetardelle!

Hokkaidofrikadeller
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: vegansk, glutenfri
Ret: Grønne frikadeller
Antal personer: 12 stk.
Ingredienser
  • 1 hokkaido græskar
  • 1 dl. sesamfrø, gerne sorte
  • 2 spsk. knuste hørfrø + 6 spsk. vand
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk loppefrøskaller
  • 2-4 spsk. kikærtemel
  • 2 tsk. flagesalt
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 2 spsk. fint hakket bredbladet persille
Fremgangsmåde
  1. Halver græskaret og skrab kernerne ud med en ske.
  2. Skær græskaret i grove stykker, og damp det mørt i en gryde med lidt vand i ca. 15 min.
  3. Hæld evt. overskydende vand fra og blend det til mos med en stavblender. Lad mosen køle ned.
  4. Rør hørfrø og vand sammen og lad det trække i 10 min.
  5. Rør alle øvrige ingredienser i græskarpuren.
  6. Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.
  7. Form farsen til frikadeller og placer dem på bagepladen.
  8. Sæt pladen i ovnen og bag dem 200 grader varm i 30 min.

 
Bønnesalat
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: Salat, tilbehør
Antal personer: 2 personer
Ingredienser
  • 600 g grønne bønner
  • 200 g udblødte og kogte kidneybønner
  • 1 lille rødløg
  • 6 tørrede dadler i tern
  • Skallen fra 1 økologisk citron
  • Dressing: tahindressing
Fremgangsmåde
  1. Damp de grønne bønner i let saltet vand i 4-5 min.
  2. Hæld bønnerne i et dørslag og skyl dem straks med koldt vand.
  3. Hak rødløget fint og skær dadlerne i tern.
  4. Vend de grønne bønner og kindeybønner sammen med tahindressingen, top med rødløg og dadler og giv salaten et lille drys sesamfrø og revet citronskal.
  5. Server bønnesalaten med tahindressing som tilbehør til hokkaidofrikadellerne.