Køkken basics: Mandelmel

Vidste du godt at du selv kan lave mandelmel, helt uden brug af store dyre maskiner?

Det eneste du skal gøre er, at anskaffe dig en såkaldt slæde til dit microplane rivejern. Har du ikke allerede sådan et, så kan jeg kun anbefale dig at invistere i et.
Mit microplane rivejern er fuldstændig uundværligt i min daglige madlavning. Jeg bruger det bla. til at rive citronskal på, til at rive ingefær til både dressinger og ingefærshots, og til at rive hvidløg på. Vidste du fx. at hvidløg får en helt anden, og meget bedre smag når den rives frem for at blive presset?

Ja og nu bruger jeg det altså også til at lave mandelmel på.

Sådan gør du:

Sæt slæden på dit microplane rivejern.
Fyld den op med mandler og riv mandlerne hen over en skål.

Du får nu den fineste og helt tøre mandelmel, rivejernet ødelægger nemlig ikke fedtsyrerne i mandlerne. Hvis du har forsøgt at lave mandelmel i fx. en foodprocessor, så har du sikkert opdaget at mandlerne var blevet lidt olieret, det gør de fordi fedtsyrene bliver aktiveret når de hakkes i
foodprocessoren. Det problem oplever man slet ikke når man laver mandelmel i slæden, men du vil opleve at mandlerne begynder at falde ud af slæden,  når de er blevet revet tilpas flade.
Det problem løste jeg ved at si mandelmelet igennem en si og komme de store stykker mandler tilbage i slæden og så rive mandlerne igen.

Du vil nu stå tilbage med en lille smule mandler, som vil være for små til at kunne rives igen, dem gemmer du bare og bruger i en salat.

Brug mandelmelet med det sammen eller opbevar det i en lukket beholder. Hvor længe det kan holde sig der, det tør jeg ikke sige. Men kig forbi igen på lørdag, hvor jeg kommer med en lækker opskrift, hvor du skal bruge mandelmelet.

Foto & styling: Maria Engbjerg / Vanløse Blues
Regi: Muubs / Microplane