Blomkålssteaks med svampesauce & rodfrugtkroketter – Vegan

Steaks lavet af blomkål, serveret med kroketter af rodfrugter og en lækker svampesauce for den ultimative og møg sunde vintermenu eller måske alternative julemenu.

Svampe har været alt, alt, alt for lidt på menuen hjemme hos mig og sauce lige så.
Jeg bliver lige overrasket over hvor godt svampe smager og siger til mig selv hvergang, at nu skal jeg altså huske at lave det meget mere, de smager jo så godt!

Jeg har aldrig været til sauce, jo altså som barn hvor kartoflerne blev most sammen med saucen til en ugenkendelig og knap så pæn konsistens. Men som voksen har sauce  og jeg bare aldrig været venner.
Hvor pokker så lysten til sauce lige pludselig er kommet fra, må stå tilbage som en stor gåde.

Men sauce skulle der til og det skulle være en svampesauce! Svampe bidrager med så meget smag, faktisk indeholder de umamismag, og netop umami smag er SÅ vigtig at få med når man laver vegetar mad, hvis det ikke skal smage kedeligt og tamt. Og smagsløs mad uden kant og umami er bare ikke værd at spise.

Jeg syntes denne menu er så fin og lækker, at den er oplagt som gæstemad, hvis du gerne vil imponerer dem med hvor lækker vegetarmad er og faktisk syntes jeg også den er så fin, at den kunne spises juleaften. Hvad siger du? Bliver det for alternativ til dig?

RODFRUGTKROKETTER:
– 4 personer

500 g blandede rodfrugter fx. gulerod, selleri og pastinak
75 g valnødder
1 lille løg
1 fed hvidløg
2 tsk. tørret rosmarin
Grøntsagsbouillon til kogning
Salt og peber

Olivenolie til pensling

FREMGANGSMÅDE:

Skæl rodfrugterne og skær dem i mindre stykker.
Kom dem i en gryde, dæk dem med vand og tilsæt 1 tsk. grøntsagsbouillon – jeg bruger Herbamere.
Bring gryden i kog og kog grøntsagerne helt møre, ca. 15 min.

Hæld vandet fra grøntsagerne ned i et deciliter mål og gem ca. 1,5 dl.

Hak valnødderne helt fint i foodprocessoren og kom dem over i en skål.
Kom løg og hvidløg i foodprocessoren og hak det helt fint. Tilsæt de kogte grøntsager og alle de øvrige ingredienser og blend det til en jævn og cremet konsistens.
Er konsistensen for tyk kan den justeres med grøntsagsbouillonen.

Tænd ovnen på 225 grader og kom bagepapir på en bageplade.

Med en spiseske formes små kroketter og de placeres på bagepladen.
Tryk et lille mønster i hver kroket med en gaffel.
Pensel dem forsigtigt med olivenolie og sæt pladen i ovnen samtidig med blomkålssteaksene.

Bag kroketterne gyldne og sprøde i 25-30 min.

BLOMKÅLSSTEAK:
– 4 personer

2 blomkål
Olivenolie
Salt og peber

FREMGANGSMÅDE:

Vend blomkålshovederne så stokken vender op ad.
Skær blomkålen til på begge sider af stokken, så du kun har det blomkål der sidder fast på den tykke stok. Del begge 2 i 2 tykke skiver, så du ialt har 4 blomkålssteaks. Det overskydende blomkål gemmer du til en god blomkålssalat.

Pensl blomkåls steaksene med olivenolie og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Sæt planden i ovnen og bag dem gyldne og møre i i 25-30 min – de kan sagtens være i ovnen samtidig med kroketterne.

Imens laves svampesaucen.

SVAMPESAUCE:
– 4 personer

500 g champignoner,
1 løg
1 fed hvidløg
1 tsk. tørret rosmarin
1 tsk. tørret timian
1 dl grøntsagsbouillon ( kogevandet fra grøntsagerne)
2 dl mandelmælk eller anden mælk
1 tsk. tamari ( glutenfri soya )
1 tsk. gærflager – kan undlades
Salt og peber
Olivenolie til stegning

FREMGANGSMÅDE:

Hak svampene groft og løg og hvidløg fint.
Varm en stor pande op til medium varme, tilsæt olivenolie og steg svampene, løg og hvidløg møre heri i 15 min, rør rundt i det indimellem.

Tilsæt krydderurterne vend det rundt, tilsæt så tamari og vend rundt igen.
Tilsæt grøntsagsbouillon og mandelmælk og lad det stå og simre i 5-7 min.
Tilsæt gærflager rør det grundigt rundt og smag saucen til med salt og peber.

Server svampesauce til blomkålssteaksene og rodfrugtkroketterne.

FOTO & STYLING: Maria / Vanløse Blues
OPSKRIFT: Maria / Vanløse Blues
GEAR & GREJ: Magimix Foodprocessor
REGI: Wonki Ware / Ferm Living / Lucy Kaas