
Glutenfrit chiabrød er både sprødt og har sagtig krumme.
Lige som et godt brød skal være, ikke?
Uanset om det er sødt eller salt der skal på, så er chiabrødet det rettet valgt.
Brødet er super nemt at lave og kræver kun få ingredienser.
Brød, boller eller begge dele?
Nogle gange har man lyst til nybagte boller og andre gange er det en skive lun brød, der er lykken.
Derfor har jeg konverteret de gode chiaboller om til et fantastisk brød!
Ingredienserne er de samme, men tilberedningen er lidt anderledes.
Den skal vi nok komme til.
Glutenfrit chiabrød
I brødet har jeg brugt en blanding af knuste hørfrø, quinoamel og boghvedemel.
Quinoamel finder du desværre kun i helsekosten eller meget velassorterede supermarkeder.
Så er det ikke noget du har ståede i dine køkkenskabe, kan du sagtens erstatte det med andre glutenfrie meltyper.
Fx. vil rismel eller majsmel gøre brødet mere mild i smagen.
Man kunne også lege lidt med smagen på en anden måde.
Krydderier som kardemomme eller kanel vil give et sødere brød.
Eller hvad med at tilsætte tørrede krydderurter og få et lækkert mad brød?
Revet grøntsager, tørret frugt, soltørrede tomater og hele frø og kerner vil også være fremragende tilføjelser til brødet.
Mulighederne er uendelige, kan du godt fornemme ikke?
Med eller uden gluten …?
Duften og smagen af nybagt brød (og boller) er svær at slå.
Eller modstå, for den sagsskyld …
Så næste gang du skal bage kunne du prøve at kaste dig over en af disse velduftende brød og boller.
Både med og uden gluten
Grydebrød med rugkerner
Vegansk stenalderbrød uden æg
Glutenfrie burgerboller
Lad mig da også lige høre hvad du syntes om opskriften…
Hvis du laver opskriften, så lad mig da lige høre hvad du syntes om den i kommentarfeltet, ikke?
Del den endelig også på Instagram og tag mig @vanloseblues og brug #vanloseblues, så jeg ikke går glip af dem.
Jeg vil elske, at se din kreation af min opskrift!
- 2 spsk. chiafrø
- 2 dl vand
- 2 dl boghvedemel*
- 2 dl quinoamel*
- 2 dl knuste hørfrø
- 1 spsk. loppefrøskaller
- 3 tsk. bagepulver
- 1 tsk. flagesalt
- 2 dl vand
- Sesamfrø til drys
- Pisk chaifrøene ud i vandet, lad det stå og trække i 10 min., til det bliver til en tyk gele.
- Bland boghvedemel og quinoamel sammen med alt chiageleen, salt og bagepulver.
- Tilsæt knuste hørfrø og loppefrøskaller, nu bliver dejen tyk og fast. Tilsæt vandet lidt ad gangen og rør det godt sammen.
- Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.
- Kom dejen i en lille brødform beklædt med bagepapir, fugtige dine hænder med koldt vand og fordel dejen ud i formen.
- Drys brødet med sesamfrø imens det stadigt er fugtigt og giv dem et forsigtigt tryk med en ske så frøene sidder fast på brødet.
- Sæt formen i ovnen og bag brødet i 45 min. ved 200 grader.
- Skru temperaturen ned til 150 grader og bag brødet i yderligere 20-25 min.
- Brødet er færdigbagt når kernetemperaturen er 99-100 grader eller når det lyder hult når man banker på undersiden.
- Tag formen ud af ovnen og brødet ud af formen og lad det afkøle på en bagerist.
- Brødet holder sig frisk et par dage, men kan med fordel skæres i skiver, fryses ned og tages op efter behov.
- Brødet bliver ekstra godt efter en tur på brødristeren.
Brødet ser virkelig lækkert ud. Det var vist med på et billede for et par dage siden, hvor jeg også lagde mærke til det 🙂 Glæder mig til at prøve at bage det.
Tror du man kan bruge hele hørfrø i stedet for knuste?
Det var det nemlig og det er SÅ godt!
Du kan desværre ikke bruge hele hørfrø istedet og opnå samme resultat – når hørfrøene knuses frigives fibrene og de kan derfor absorbere væske – så du er nødt til at knuse dem for at det kan blive til et sammenhængede brød.
Du knuser hørførene let ved at komme de hele hørfrø i en kaffekværn eller i en blender 😉
God fornøjelse med brødet 😉
/ Maria
Hej Maria
Lækkert brød, det må jeg prøve.
Mon det går an at smide lidt gær i?
Mvh Christine
Det har jeg ikke selv prøvet, så det kan jeg desværre ikke svare på …
Ok, super, så vil jeg forsøge mig med knuste hørfrø 🙂
Jeg var kommet til at købe vildt meget tørret brændnælde. Nu tilsætter jeg det tit til mine brød. Så får jeg lidt mere jern af den vej 🙂
Ih hvor lækkert og skønt tip – tak for det 😉
Hej. Det brød ser vildt lækkert ud, det må jeg prøve! Kan man evt. erstatte loppefrøskaller med noget andet?
Synes dejen var meget våd så jeg kom ikke de sidste 2dl vand i. Kan det være grunden til at det overhovedet ikke hævede?
Smagen var god men konsistensen meget tung.?
Ja der er godt i de her 😉
Men måske de også blev tunge fordi du ikke kom det sidste vand i?
Chaifrøene skal nok opsuge alt væsken, det tager bare lidt tid 😉
Loppefrøskaller, er det den gule eller grønne?
Uh jeg bruger bare helt almindelige loppefrøskaller og ikke dem fra HUSK – så mit bud på at det må være den grønne er altså bare et gæt 😉
Nød lærer nøgen kvinde at spinde….
Jeg lavede quinoa mel af frøene på min kaffemølle. Det fungerede fint.
Ja, det er bare med at tænke kreativt 🙂
Jeg fik lavet et lækkert brød med majsmel i stedet for quinoa, det hævede dog ikke, men nu prøver jeg lige igen! Tak for opskriften og dejligt du giver bud på, hvordan man kan erstatte ingredienser, for jeg er virkelig en dør til at bage og gør det aldrig, men nu er jeg blevet tvunget til det, så derfor skal det være nemt at forstå herfra ?
Brødet hæver faktisk ikke synderligt meget, så jeg tror ikke det er majsmelet der er årsagen til det 😉
Hvor er jeg glad for at høre variationerne er til hjælp og du syntes det er nemt at følge opskriften – tak for at dele !!
Hej jeg fik lavede det perfekte brød efter din opskrift, men finder efterfølgende at knuste hørfrø i den mængde ikke er anbefalesværdig pga frigørelse af giftstof og tungmetal, så hvis man i forvejen er nede på immunforsvar og allergisk overfor tungmetal, tænker jeg ikke det er det bedste brød at indtage. Hvad vil du foreslå til at erstatte hørfrø?
Det har jeg ikke lige taget med i mine tanker, ville chiafrø mon du?
Lækkert brød, som også smager godt. Bager du det med varmluft eller over/under varme?😊
Jeg bager det med varmluft 😉