Kan romkugler være sunde?
Og i såfald hvordan?
Sunde romkugler bliver lavet HELT uden bagerens gamle kager.
Men med sunde og reelle ingredienser istedet.
Du kan altså med god samvittighed snuppe lige så mange af dem, som du lyster.
Og det er mange, ikke?
Bager nostalgi
Jeg husker tydeliget skoletiden, hvor der sparsommeligt blev gemt 2,5 kr af madpakke mønterne, så jeg kunne købe en romkugle eller studenterbrød på vej hjem fra skole.
Ja så gammel er jeg altså!
Sådan en romkugle koster jo i dag 10 x så meget …
Og når man tænker på, at det egentligt bare er gamle kagerester og lidt romessens …
Er den jo slet ikke hverken pengene og kalorierne værd.
Men hold nu op hvor smager de godt!
Altså, så længe man ikke tænker over hvad de er lavet af, vel?
Men hvad nu hvis den romkugle kunne være sund …
Se så er snakken lige pludselig en helt anden …
Sunde romkugler
Er altså ikke lavet af bagerens gamle kager ..
De indeholder heller ikke noget raffineret sukker og faktisk heller ikke fedtstof.
Men smager de så overhovedet godt ..?
Tænker du måske ..
OM de gør !!!
De smager af romkugler ..!!
Som romkugler nu skal smage.
Ja, selv konsistensen er helt som den skal være.
Derfor kommer det også altid som lidt af en overraskelse, at romkuglerne er lavet af bønner.
Men sammen med rosiner, hindbærmarmelade, kakao og romessens kommer de til at smage helt lige som romkuglerne nede fra bageren.
Og hvis du syntes det lyder helt og aldeles uladesiggørligt, er der ikke andet at gøre, end at prøve dem.
Jeg garantere 100 % tilfredsstillelse eller fornøjelsen til, at gå til bageren efter den usunde …
Kager, kugler og stammer …
Bønner KAN udløse mirakler.
De kan nemlig også blive til brownie, cookie dough og træstammer.
Miraklernes tid er endnu ikke forbi!
Brownie med cheese cake topping
Cookie dough kugler
Træstammer
- 200 g rosiner
- 1 dåse kidneybønner, drænet
- 2,5 dl havregryn
- 3 tsk. romessens
- 1 tsk. vaniljesukker
- 4 spsk. kakao
- 2 spsk. hindbærmarmelade
- ½ tsk. flagesalt
- Til rulning:
- Kokosmel
- + evt. frysetørrede hindbær
- Kom rosinerne i en skål, hæld kogende vand på og lad dem trække heri i 30 min.
- Hæld vandet fra rosinerne og kasser vandet.
- Kom de udblødte rosiner i en foodprocessor sammen med alle de øvrige ingredienser og blend det til en ensformig konsistens.
- Er konsistensen meget blød, tilsættes der lidt ekstra havregryn.
- Form massen til kugler og rul dem i kokosmel og frystetørrede hindbær.
- Sæt kuglerne på køl i min. 1 time, før de spises.
- Opbevares på køl i en lukket beholder, her holder de sig ca. 5-7 dage.

uhhhhh nommenom. De ser dælemar lækre ud! Ha en skøn weekend
Jeps dem mapper jeg tak 🙂
Hvis man har en stor pose sorte bønner – hvor mange gram skal man sp bruge?
Hvorfor er det du bruger ahornsirup? Er det ikke et sødestof med samme antal kalorier som honning fx?;
Honning er ikke vegansk – derfor bruger jeg ahornsirup.
Ahornsirup smager desuden rigtig dejligt, men du skal være velkommen til at anvende lige det søde middel du foretrækker 🙂
Så skal du bruge ca. 120 g i tørvægt 😉
de er såååååå gode Marian! du må altså bare prøve dem!
Du må også have en skøn skøn weekend!
Jamen så snup du da bare et par stykker 😉
Hvor køber jeg sorte bønner på dåse? Og skal der gøres noget ved dem?
Kan man bruge noget andet end romessens? 🙂
Genialt, noget lign. skal prøves snart. Det bliver nok med butterbeans, som man kan spise lidt af på low FODMAP ?
bailey, kahlua …… 😛
De var fantastiske. Brugte nogle af dem til en lille fin gave 🙂
Smager de meget af kaffe? Hvad kan bruges i stedet for kaffepulver? 🙂
Kaffe fremhæver chokoladesmagen, syntes ikke de smager kaffe overhovedet 🙂
Nemlig, lige præcis! Tak fordi du svarede hurtigere end mig, det kan være en kæmpe hjælp!
Sikke en dejlig gave!
Jamen alle bønner kan bruges – jeg håber du fik lavet dem med butterbeans og at du syntes de var lækre 😉
uhmmmm ….
Dem kan du købe i fx. netto, super brugsen, kvickly og meny.
Det eneste du skal gøre ved dem er at hælde væden og bønnerne ud i en si og skylle dem grundigt. Så er de klar til at bruge!
Jeg prøvede at lave romkuglerne forleden, jeg fulgte opskriften, men "dejen" blev alt for tynd. Hvad har jeg mon gjort galt?
Uh det kan jo være svært for mig at sige lige præcis hvad der er gået galt. Men noget tyder jo på at du ikke har fulgt opskriften fordi min "dej" blev ihverfald ikke tynd….
Fulgte du opskriften?
Hælde du vandet fra bønnerne?
Brugte du kokosfibermel?
Var bananen du brugte meget stor?
Der har ihverfald været mere væske i end tørre 😉
Jeg håber du finder svaret her og får helt perfekte romkugler næste gang 😉
Hejsa 🙂
Jeg har længe været på lagt efter sorte bønner på dåse, men jeg kan simpelthen ikke finde dem, der hvor jeg handler. Hvilket mærke bruger du? 🙂 Og kan kidney bønner eventuelt bruges?
Jeg fandt dem i føtex efter lang tids søgen:-)
Hej Maria. Har du er ca kcal indhold?
Hej Maria, har du et ca kcal indhold?
Skal det være malet kaffe eller brygget kaffe?
Sorte bønner på dåse har de I Netto 🙂
[…] har tidligere lavet en lækker brownie af bønner, og denne gang har jeg med udgangspunkt i denne opskrift, forsøgt mig med romkugler – eller krumseboller, som vi kalder dem heroppe i Vendsyssel. Jeg […]
Hej Maria. Når jeg laver dadelkugler, laver jeg altid en ordentlig omgang, så jeg kan smide nogle i fryseren og altid har noget lækkert. Har du mon en idé om disse også vil egne sig til frys? Eller bliver det mon en mærkelig konsistens pga bønnerne?
Jeg har desværre ikke erfaring med at fryse dem, så her må jeg være dig svar skyldig.
Lad mig enedelig høre om det kan lade sig gøre hvis du prøver det af 😉
Er der forskel på romessens og romaroma, eller er det hips som haps hvad man køber?
Det er vist bare farven der har en anden lyd – hi hi
Nu har jeg lavet denne opskrift på romkugler, samt en anden – begge skulle der 1 spsk romessens i. Af en eller anden årsag, så syntes jeg smagen af rom bliver MEGET gennemtrængende og lidt syntetisk. Hvis man søger på alm gammeldags romkugle opskrifter, så skal man bruge mørk rom. Er der nogen der har forsøgt sig med det, eller vil det måske helt ødelægge den vaganske udgave?
Måske lidt mindre essens ville gøre det, eller bruge helt alm. rom.
Den smager ihverfald ikke syntetisk 😉
Hvor mange kalorier er der?
Der er 100 kcal i en romkugle, jeg har lige opdateret opskriften med ernæringsberegning 😉