
Nybagte boller med græskar – bliver det mere efterårsvenligt?
Glutenfrie Græskarboller har en sprød skorpe og en sagtig krumme.
Lige præcis sådan en bolle bør være, ikke?
En god all-around bolle du kan komme alle dine yndlings spreads på.
Eller, bare spise som den er.
Glutenfrie Græskarboller
Jeg kommer græskar i alt jeg kommer i nærheden af.
Suppe, lasagne og nu også i bollerne.
At komme revet grøntsager i brød og boller er på ingen måden en ny og revolutionerende idé.
Men det gør det ikke til nogen mindre god idé vel?
Grøntsager i brød bidrager både med fugt og smag.
Og så ser det også bare mega lækkert ud.
Gulerødder, squash og rødbede er nok de grøntsager, vi er mest tilbøjelig til at putte i vores brød og boller.
Men hvorfor ikke også græskar?
Hvis ikke du allerede har prøvet det, så prøv det nu, ikke?
Fordi det simpelthen bare så lækkert!
Med mor på job
Græskar bidrager med en let frisk og sødlig smag.
Men altså ikke så sød så at bollerne ikke kan bruges i det salte køkken.
De kan nemlig bruges til det hele.
Imens bollerne stod til afkøling på bageristen ude i køkkenet, gik Alma rundt om dem som katten om den varme grød.
Hun spurgte flere gange om hvornår hun måtte få en.
Men ak og ve – ikke før der var taget billeder af dem.
Hi hi, det hårde liv at være barn til en madblogger …
For at holde det stakkels sultne pigebarn hen, inviterede jeg hende med til fotostylingen.
Hun syntes simpelthen er det fedeste, når hun får lov til det.
Alle børn syntes vel på en eller anden måde, det er fedt at være med sine forældre på arbejde.
Så disse skønne billeder af de uimodståelige græskarboller, er blevet til i samarbejde med min lille assistent, Alma.
Og som belønning for det, skulle hun selvfølgelig have en lun bolle – med mørk pålægschokolade.
Det var lykken!
Til morgmad, madpakke – ja til det hele
Boller, uden gluten til en hver lejlighed.
Det finder du lige her:
Glutenfrie chiaboller
Glutenfrie burgerboller
Grønne glutenfrie quinoaboller
Lad mig da også lige høre hvad du syntes om opskriften…
Hvis du laver opskriften, så lad mig da lige høre hvad du syntes om den i kommentarfeltet, ikke?
Del den endelig også på Instagram og tag mig @vanloseblues og brug #vanloseblues, så jeg ikke går glip af dem.
Jeg vil elske, at se din kreation af min opskrift!
- 5 dl groft revet butternutsquash
- 1 spsk. FiberHUSK ( den gule )
- 5 dl vand
- 1 dl kikærtemel
- 1 dl quinoamel
- 1 dl rismel
- 1 tsk. xanthan gum*
- 1 tsk flagesalt
- ½ dl solsikkekerner
- ½ dl græskarkerner + drys til toppen
- Tænd ovnen på 180 grader og kom bagepapir på en bageplade,
- Rør HUSK og vand sammen og lad trække i 10 min.
- Pisk blandningen luftig i 5 min med en håndmixer.
- Tilsæt revet græsker, salt og kerner og rør det godt sammen
- Tilsæt xanthan gum og melet lidt ad gangen.
- Rør det sammen med en håndmixer med dejkroge monteret.
- Med fugtige hænder formes der 8 store boller og sæt dem på bagepladen.
- Drys bollerne med græskarkerner og giv dem et let tryk så de sidder bedre fast.
- Sæt pladen i ovnen og bag bollerne i 45-50 min - bollerne skal være lette og lyde hult, præcis som almindelige boller.
- Nyd en lun bolle med lige præcis det dit brødhjerne begærer.
Giv dem en tur på brødristeren eller lun dem i ovnen, så er de lige så gode som var de nybagte.
* Xanthan gum kan købes i Helskosten, det er et naturligt fortynknings- og bindemiddel. Det gør en kæmpe forskel i den glutenfrie bagning.
Xanthan gum giver glutenfrit bagværk struktur og mindsker en smuldrende konsistens. Det kan sagtens undlades, men gør altså en stor forskel.
Jamen hvor ser de lækre ud, god idé både med græskar og glutenfri 🙂
Jeg må have prøvet din opskrift:-)
Godt efterår.
Du er NØDT til at prøve dem Maria – jeg kan ikke beskrive hvor gode de er 😉
Skønt efterår til dig også! <3
Jeg bliver altså nødt til at få købt noget af det xanthan gum og prøve det af! D
Jamen det er du da nødt til! Det gør virkelig en forskel 😉
Skal man også i en helsekost for at få fat på quinoa og kikærtemel?
Urtekram har faktisk lige lanceret en quinoamel, og nogle supermarkeder har også kikærtemel. Men det er faktisk meget lettere at gå i helsekosten, der er du sikker på at kunne få det 😉
Perfekt., så vil jeg gøre det. Lige et supplerende spørgsmål. Ved du om det bliver det lige så godt mad andre græskar, f.eks. Hokkaido?
Du vil helt sikkert også kunne bruge hokkaido 😉
De ser såååå gode ud.
Der er nu købt xanthangummi. Men hvad hvis man har mistet sine dejkroge?
De er bare så gode!
Hvis du ikke har nogle dejkroge, så rører du da bare dejen sammen med hånden 😉
Hej Maria.
Så har jeg bagt! Men de blev helt flade og er klæe’ inden i efter 50 minutter, så nu er de i ovnen igen. Måtte også putte en del ekstra mel i da dejen vat rigttig tynd.
Det glippede måske lidt for mig at skulle piske husk og vand – da jeg snakkede imens. Kan det blot være det?
Der står forresten ikke hvornår xanthangummien skal i?
Bh Sanne
Det kan helt sikkert være en del af årsagen….
Glutenfri bagning er en tricky affære, nogle gange går det super godt og andre gange knap så godt, selvom man har gjort nøjagtig det samme.
Men noget er da godet helt galt med dine boller.
Min dej var fast og klisteret og ja bollerne er lidt til den fugtige side, men sådan syntes jeg alle glutenfrie boller er.
At piske vand og husk efter det har trukket i 10 min er en ret vigtig del af denne opskrift, så måske det er forklaringen både på den tynde dej, de flade og ubagte boller 😉
Lavede bollerne i dag med gulerødder i stedet for græskar, hørfrø i stedet for solsikkekerner, tilsatte gurkemeje og melet var 2 dl fuldkornsrismedl og 1 dl boghvedemel. Rismelet fungere super godt, skorpen blever sprød og bollen bliver super svampet. Det er et rigtig godt glutenfri gulerodsbrud.
Det blev super lækkert – Kan varmt anbefales!
oj hvor lyder det lækkert! det må jeg prøve selv – tak for tippet!
Er der slet ikke noget hævemiddel i?
Nix, det er FiberHUSK´en og xanthangum der gør dem luftige 😉
Hej ?
Vil bollerne blive mere klæd inden i hvis man laver dem uden xanthangum?
Hmmm …
Godt spørgsmål faktisk, men jeg kan desværre ikke svare dig på det.
Meld endelig tilbage med resultatet hvis du begiver dig ud i en runde unden xanthangum 😉
Hej Maria, de ser kanon gode ud!
Jeg bager dem i næste uge til min kære bror.
Jeg tænker at bytte græskar ud med gulerødder, og at det vil fungere fint. Hvad tænker du?
God aften!
Kh. Anna Wacker
Tak Anna! De ER kanon gode og ja da, selvfølgelig kan du bytte græskar ud med gulerødder 😉
Jeg håber din kære bror også syntes bollerne er kanon gode 😉
Hej Maria.
Har lige prøvet at bage dem, men de er klasket fuldstændig sammen, og er slet ikke bagt inden i. Og de har endda fået 20 min ekstra. Syntes godt nok at dejen var meget våd, og kom lidt mere mel i, men ville heller ikke komme for meget i, da jeg jo ikke vidste hvor våd den skulle være. Men der skulle nok have været noget mere mel i.
Men har smagt på skorpen, og den smager helt vildt godt?
Mvh. Charlotte
Åh ja,
Glutenfri bagning er altså lidt af en ustabil frøken …
Nogle gange går det vildt godt, andre gange knap så godt.
Jeg kan desværre ikke svare på hvorfor, andet end du bare skal springe op på hesten igen.
De skal nok lykkes!
jeg har også lige bagt dem og fulgt opskriften 100 % desværre er de også våde og totalt ubagte indeni øv øv .. Må igang igen havde lige glædet mig til en friskbagt bolle 🙂
Glutenfri bagning er desværre en drilsk en.
Af årsager jeg ikke kender til sker det du har oplevet fra tid til anden.
Jeg har selv oplevet det utallige gange gange selv og jeg ville sådan ønske jeg kunne fortælle hvordan vi kan undgå det.
Jeg håber det går bedre næste gang du prøver <3