Rødbeder i falaflerne og gulerødder i hummus´en.
Få nye lækre smagsoplevelser af de 2 klassikere, måske endda nye favoritter, fordi kan man få for mange variationer af hummus og falafler?
… Nej vel?
Skøre titler
Grøntsagspassionist, se det er bare en af de selvopfundne titler jeg har givet mig selv.
Falafel entutiast en anden.
Som titlet så fint beskriver, er jeg altså ret vild med falafler, kan man være andet? Ja jeg spørger bare.
Derfor har jeg også hen over tiden kommet frem til hvad jeg selv mener er de bedste falafler.
Så når nogle andre falafler end mine, bliver kåret til byens bedste falafler – ja så er min nysgerrighed vækket.
Rødbede falafler og overraskende twists
Stedet er Falafel Factory på Nørrebrogade og de serverer ikke mindre en 3 forskellige falafler; klassisk, gulerod og rødbede.
Hvor de 2 førstnævnte ikke byder på noget specielt, så skal jeg da lige love for at rødbede falaflen fik mine smagsløg til at juble!
Men hov – hvad er det lige den smager af?
Det var helt anderledes krydret end de andre falafler, så nu gik smagsanalysen igang.
Efter endnu et par bidder faldt 10´øren – ingefær og kardemomme! Mums for et lækket twist på falaflen.
Himmelsk hummus
Det var ikke kun rødbede falaflen, der skulle overraske mine smagsløg.
Hummus´en med gulerod og chili var også virkelig godt.
Tilpas stærk til at den prikker i munden, men mild nok til at den ikke lammer dine smagsløg fuldstændig.
Den helt perfekte kombination – rødbede falafler og gulerod-chili hummus!
Det måtte jeg naturligvis genskabe i eget køkken og nu kan jeg dele opskrifterne med dig.
Så er du bare halvt så meget falafel og hummus entutiast som jeg, så vil dine smagsløg med garanti også juble nu.
- 250 g kikæter (tørvægt)
- 100 g kogte rødbeder
- 1,2 dl kikærtemel eller anden glutenfri mel
- 1 dl pistacienødder - usaltede fra fx. Nøddebazaren
- 1 løg
- Knust kardemomme fra 12 kardemomme kapsler
- 2 spsk. citronsaft
- 1 spsk. tahin
- 2 tsk. stødt ingefør el. en tommelfinger stort stykke frisk
- 2 tsk. flagesalt
- 1 tsk. bagepulver
- Sæt kikærterne i blød i vand i min. 10-12 timer.
- Hæld vandet fra kikærterne. Skyl og afdryp dem.
- OBS: kikærterne ikke skal koges.
- Kom kogte rødbeder, løg, ingefær, kardemomme, citronsaft, tahin, salt og bagepulver i foodprocessoren og hak det helt jævnt.
- Tilsæt de kun udblødte kikærter og giv dem nogle gange med puls knappen, så der er lidt struktur tilbage i farsen.
- Tilsæt mel og hakkede pistacienødder fordel det jævnt.
- Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.
- Form farsen til kugler, placer dem på bagepladen og pensel dem med olivenolie.
- Sæt pladen i ovnen og bag falaflerne gyldne og sprøde i 20 - 25 min.
Bidet og konsistensen i en original falaffel kommer fra at kikærterne ikke koges, istedet tilberedes de når falaflerne enten bages eller steges og kommer altså ikke til at smage mærkeligt.
Bruger du kogte kikærter får du en meget blød konsistens og er mere en vegansk frikadelle end en falaffel, så hvis du vil have en original falaffel, skal kikærterne altså kun udblødes.
Bagepulver tilsættes for at få en luftig konsistens, det kan sagtens undlades, men giver så en mere kompakt konsistens.

- 250 g kikærter - tørvægt eller 2 dåser
- 4 store gulerødder
- 1 squash
- 3 spsk. citronsaft
- 2 spsk. tahin
- 2 spsk. Sambal olek
- 2 tsk flagesalt
- Udblød kikærterne i 10-12 timer.
- Kog kikærterne i rigeligt vand med 1 tsk. natron i 2 timer.
- Spring disse 2 trin over hvis du bruger kikærter fra dåse.
- Skær gulerødderne i skiver og damp dem til de er helt møre, ca. 20 min.
- Hæld vandet fra kikærterne og skyl dem med koldt vand.
- Skær squashen i grove tern.
- Kom alle ingredienser i foodprocessoren op blend det helt jævnt og cremet.
- Smag hummus´en til med salt.
GemGem
De røde falafler og gulerodhummus skal afprøves. Mange tak
Jamen selv tak da, og du er bare nødt til at prøve dem begge – det er SÅ godt!
Tak for lækker inspiration. 😉 Der mangler nogen af ingredienserne i instruktionen, så jeg puttede bare det manglende i. 😉 Kardemomme kapslerne havde jeg dog ikke. det var vist spidskommen jeg havde i stedet for i kapsler. Så jeg prøvede bare med 1 tsk kardemomme, men det giver nok ikke samme smag?
Mine blev ikke særlig røde, men jeg ved ikke om det vil være nogen god idé at bruge mere rødbede? De var lidt svære at samle, har du en idé til hvad jeg kan gøre?
Til sidst vil jeg dog lige sige at de smager skønne!! Og jeg har længe villet lave falafler, men har bare ikke kunnet tage mig sammen – men takket være dine lækre billeder, så kom jeg nu igang. TAK MARIA!! Du er virkelig en vidunderlig inspiration for mig. 😉
Varme hilsner Lonni
Jamen velbekomme Lonnie og tusind, tusind tak for dine søde ord!
Det bliver jeg bare SÅ glad for at høre, det betyder meget mere end du aner -så TAK!
Jeg kan da godt se jeg ikke har fået alle ingredienserne med i fremgangsmåden – det er opdateret nu 😉
Frisk kardemomme giver klart den bedste smag, men stødt er nu også udemærket.
Der kan være stor forskel på hvor meget farve rødbederne giver, jeg har også selv oplevet de ikke blev specielt røde.
Jeg var vist bare heldig med dem på billedet 😉
Hvis man kommer mere rødbede i, skal man også tilsætte mere mel, men det skulle der jo ikke være nogle problemer i 😉
Hvis dine falafler var svære at samle, kan det enten være fordi de skulle have haft mere mel og når du former dem skal det være med et godt fast greb. Altså maser farsen godt sammen i hånden og derefter former den rund og fin.
Jeg håber det kan hjælpe dig næste gang du skal lave falafler 😉
Hvad har du drysset på gulerods humus’en?
Det er en blanding af chiliflager, sorte sesamfrø og pistacienødder 😉
Hej Maria
Hvor er opskriften til blomkåls salaten ? Tusinde tak for dig og alt den herlige mad. Vi nyder dine uge planer i fulde drag.
Kærligst Eva
ih hvor er det bare dejligt at høre Eva!
Jeg har ikke desværre ikke fået skrevet opskriften på blomkålssalaten ned, men den består faktisk bare af det du kan se på billedet 😉