Rødbede falafler og gulerod-chili hummus

Rødbede falafler og gulerod-chili hummus

Rødbeder i falaflerne og gulerødder i hummus´en.

Få nye lækre smagsoplevelser af de 2 klassikere, måske endda nye favoritter, fordi kan man få for mange variationer af hummus og falafler?

… Nej vel?

Rødbede falafler og gulerod-chili hummus

Skøre titler

Grøntsagspassionist, se det er bare en af de selvopfundne titler jeg har givet mig selv.

Falafel entutiast en anden.
Som titlet så fint beskriver, er jeg altså ret vild med falafler, kan man være andet? Ja jeg spørger bare.
Derfor har jeg også hen over tiden kommet frem til hvad jeg selv mener er de bedste falafler.

Så når nogle andre falafler end mine, bliver kåret til byens bedste falafler – ja så er min nysgerrighed vækket.

Rødbede falafler og overraskende twists

Stedet er Falafel Factory på Nørrebrogade og de serverer ikke mindre en 3 forskellige falafler; klassisk, gulerod og rødbede.

Hvor de 2 førstnævnte ikke byder på noget specielt, så skal jeg da lige love for at rødbede falaflen fik mine smagsløg til at juble!

Men hov – hvad er det lige den smager af?
Det var helt anderledes krydret end de andre falafler, så nu gik smagsanalysen igang.
Efter endnu et par bidder faldt 10´øren – ingefær og kardemomme! Mums for et lækket twist på falaflen.

Himmelsk hummus

Det var ikke kun rødbede falaflen, der skulle overraske mine smagsløg.
Hummus´en med gulerod og chili var også virkelig godt.
Tilpas stærk til at den prikker i munden, men mild nok til at den ikke lammer dine smagsløg fuldstændig.

Den helt perfekte kombination – rødbede falafler og gulerod-chili hummus!
Det måtte jeg naturligvis genskabe i eget køkken og nu kan jeg dele opskrifterne med dig.

Så er du bare halvt så meget falafel og hummus entutiast som jeg, så vil dine smagsløg med garanti også juble nu.

 

Rødbede falafler og gulerod-chili hummus

2.5 from 2 reviews
Rødbede falafler
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: Marokkansk
Antal personer: ca. 25 stk.
Ingredienser
  • 250 g kikæter (tørvægt)
  • 100 g kogte rødbeder
  • 1,2 dl kikærtemel eller anden glutenfri mel
  • 1 dl pistacienødder - usaltede fra fx. Nøddebazaren
  • 1 løg
  • Knust kardemomme fra 12 kardemomme kapsler
  • 2 spsk. citronsaft
  • 1 spsk. tahin
  • 2 tsk. stødt ingefør el. en tommelfinger stort stykke frisk
  • 2 tsk. flagesalt
  • 1 tsk. bagepulver
Fremgangsmåde
  1. Sæt kikærterne i blød i vand i min. 10-12 timer.
  2. Hæld vandet fra kikærterne. Skyl og afdryp dem.
  3. OBS: kikærterne ikke skal koges.
  4. Kom kogte rødbeder, løg, ingefær, kardemomme, citronsaft, tahin, salt og bagepulver i foodprocessoren og hak det helt jævnt.
  5. Tilsæt de kun udblødte kikærter og giv dem nogle gange med puls knappen, så der er lidt struktur tilbage i farsen.
  6. Tilsæt mel og hakkede pistacienødder fordel det jævnt.
  7. Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.
  8. Form farsen til kugler, placer dem på bagepladen og pensel dem med olivenolie.
  9. Sæt pladen i ovnen og bag falaflerne gyldne og sprøde i 20 - 25 min.
Tips
Kikærter til falafler skal IKKE koges og der kan derfor ikke bruges kikærter fra dåse.
Bidet og konsistensen i en original falaffel kommer fra at kikærterne ikke koges, istedet tilberedes de når falaflerne enten bages eller steges og kommer altså ikke til at smage mærkeligt.
Bruger du kogte kikærter får du en meget blød konsistens og er mere en vegansk frikadelle end en falaffel, så hvis du vil have en original falaffel, skal kikærterne altså kun udblødes.

Bagepulver tilsættes for at få en luftig konsistens, det kan sagtens undlades, men giver så en mere kompakt konsistens.

Rødbede falafler og gulerod-chili hummus
2.5 from 2 reviews
Gulerod-chili hummus
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: Marokkansk
Antal personer: 8 dl
Ingredienser
  • 250 g kikærter - tørvægt eller 2 dåser
  • 4 store gulerødder
  • 1 squash
  • 3 spsk. citronsaft
  • 2 spsk. tahin
  • 2 spsk. Sambal olek
  • 2 tsk flagesalt
Fremgangsmåde
  1. Udblød kikærterne i 10-12 timer.
  2. Kog kikærterne i rigeligt vand med 1 tsk. natron i 2 timer.
  3. Spring disse 2 trin over hvis du bruger kikærter fra dåse.
  4. Skær gulerødderne i skiver og damp dem til de er helt møre, ca. 20 min.
  5. Hæld vandet fra kikærterne og skyl dem med koldt vand.
  6. Skær squashen i grove tern.
  7. Kom alle ingredienser i foodprocessoren op blend det helt jævnt og cremet.
  8. Smag hummus´en til med salt.
Tips
Opbevar hummus´en i en lukket beholder i køleskabet, her holder den sig min. 5 dage.

 

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem