Hjemmelavet nøddesmør og hjemmelavet kernesmør er smør lavet af nødder og kerner – på samme måde du kender fra peanutbutter, bare med andre nødder og kerner.
Det kan købes færdiglavet i supermarkeder og helsekost butikker, det er super lækkert, men også meget dyrt. Men du kan lave det selv til halv delen af prisen og det gøres helt enkelt ved at blende nødder eller kerner til det bliver til smør.
Jeg giver dig her mine 3 favoritter, som du også kan lave på under 10 min.
3 x hjemmelavet nøddesmør
Hjemmelavet nøddesmør er lækkert til mange ting.
På brødet, på vafler, i smoothies, sunde kugler, pandekager, kager, og i dressinger – eller simpelthen bare ske og så direkte ind munden.
Nøddesmør er fyldt med de gode fedtstoffer og masser af proteiner, det er altså ikke bare lækkert, men også super sundt og super nemt at lave.
Rå eller ristet
Du kan lave nødde- og kernesmør af alle nødder og kerner. Du kan vælge at bruge dem rå eller du kan riste dem.
Når nødder og kerner ristes udvikler aromastofferne sig og du får en helt anden og mere delikat smag.
Peanutbutter og tahin bliver fx. også lavet af ristede jordnødder og ristede sesamfrø.
Ved at bruge rå eller ristede nødder kan du altså varierer smagen i din hjemmelavede nøddesmør
Favoritter på glas
Med favoritterne mandelsmør, kokos-cashew smør og græskarkernesmør på glas kan en vaffel hurtigt toppes eller der kan røres en lækker dressing sammen og du får opskrifterne på alle 3 her.
Nu er det bare op til dig hvordan du vil bruge din hjemmelavede nøddesmør.
- 3 dl cashewnødder
- 1 dl ristede kokosflager
- 1 spsk. kokosolie
- 1 nip salt
- Kom alle ingredienser i en kraftig blender og blend det til det her helt jævt og cremet.
- Det tager nogle minutter og det kan være nødvendigt at stoppe et par gange undervejs og skrabe kanterne.
- Kom kokos-cashew smørret i en beholder med låg.
- Brug kokos-cashew smørret på fx. brød, vafler, i dressinger, kager og på en ske lige ind i munden!

- 4 dl græskarkerner
- 1 spsk. kokosolie
- 1 nip salt
- Kom alle ingredienser i en kraftig blender og blend det til det her helt jævt og cremet.
- Det tager nogle minutter og det kan være nødvendigt at stoppe et par gange undervejs og skrabe kanterne.
- Kom græskarkernesmørret i en beholder med låg.
- Brug græskarkernesmørret på brød, vafler, i dressinger, kager - disse æblekage snack kugler fx., eller på en ske lige ind i munden!

- 4 dl mandler
- 1 spsk. kokosolie
- 1 nip salt
- Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.
- Kom mandlerne på bagepladen og fordel dem så de ligger i et lag.
- Sæt pladen i ovnen og bag dem i 8-10 min.
- Kom alle ingredienser i en kraftig blender og blend det til det her helt jævt og cremet.
- Det tager nogle minutter og det kan være nødvendigt at stoppe et par gange undervejs og skrabe kanterne.
- Kom mandelsmørret i en beholder med låg.
- Brug mandelsmørret på fx. brød, vafler, i dressinger, kager og på en ske lige ind i munden!
Elsker smør af nødder og kerner❤ Tak for mere inspiration. Dog mangler der en ingrediensliste til mandelsmørret, eller hva? Jeg vil også gerne vide hvorfor du kommer kokosolie i… er det nødvendigt?
Hov den havde jeg vist lige glemt at tilføje – det er rettet nu. Tak for at gøre mig opmærksom på det.
Kokosolien kommer jeg i for at hjælpe gøre nøddesmørret ekstra cremet da det hjælper olierne i nødderne og kernerne på vej.
Det kan godt undlades med resultatet vil blive anderledes.
– og ja smør lavet af nødder og kerner er da bare det lækreste ikke 😉
Så lækkert jo!! Men hvor lang tid kan det holde sig på køl?
Ja så mega lækkert!
Nøddesmørret kan nærmest holde sig forevigt, ihvertfald længe nok til du sagtens kan nå at tømme glasset inden det bliver for gammelt 😉
Tak for rigtig gode opskrifter! Skal smørret stå på kæl for at holde sig, eller kan det godt stå i et køkkenskab? (Bliver det ikke hårdt i køleskabet).
Jeg er ny i nødder-/kerner verdenen, og har derfor ingen erfaring.
Velbekomme da, jeg er da så glad for du syntes om dem, så det er lige så meget mig der siger tak 😉
Jeg har det selv bare stående i køkkenskabet, og her holder det sig fint.
Det er lidt de sammen dilemma som med nutellaen ..
Den bliver umulig at smøre ud med det sammen hvis den står i køleskabet 😉
Ser lækkert ud.
Hvilken blender? OG hvilke glas bruger du til opbevaring? (evt str)
Jeg bruger Weck glas til opbevaring og min blender er en Blendtec.
Den er lidt dyr, men mindre kan sagtens gøre det.
Fx. kan jeg anbefale Wilfa Raw Fuel blenderen.
Den koster ikke nær det sammen og er en virkelig god blender 😉
Det ser lækkert ud. Kan du anbefale en blender
Ja, jeg linker endda til en i bunden af opskriften 😉
Hej Maria
Linksene virker ikke ?
Ej hvor mærkeligt, de virker fint hos mig …
Kan du mon også anbefale en røremadline ( til brød primært) ?
Nej desværre …
Jeg er ikke den store bager, så her er jeg slet ikke kvaificeret nok til at komme med et bud 😉
Sorry slåfejl – røremaskine !!!
Hej Maria, nu spørger jeg muligvis dumt… Jeg synes engang at have læst, at man med nødder skal holde sig under 160 grader, da fedtstofferne i dem (de gode af dem), kan blive beskadiget?
Nu findes der ikke nogle dumme spørgsmål …
Det er der vist noget om, jeg er bare slet ikke sikker på om 200 grader er for meget …?
Hvis du vil være på den sikre side så kan du riste dem ved 160 grader, også i lidt længere tid 😉
Hej Maria
Et lidt OT spørgsmål, og alligevel ikke 😉
Er du stadig begejstret for din Blendtec blender?? – jeg står og vil invistere i en ordentlig blender – og indtil jeg læste dit indlæg, så var jeg ude i en Vitamix – til en hulens masse penge….
På forhånd tak – og dejlig dag til dig!!
Dbh.
Ann-Dorte
Alle sprøgsmål er tilladte Ann-Dorte 😉
Jeg har en vitamix nu og den er jeg simpelthen SÅ glad for.
Jeg vil klart anbefale den frem for ALLE andre blendere.
Den er FANTASTISK !!
Og prismæssigt ligger blendtec og vitamix alligevel ret så tæt på hinanden.
Hej… Hvor køber du dine cashewnødder? Det ser ud til du bruge rigtig mange af dem – og de er jo lidt i den dyre ende – vil nemlig rigtig gerne selv lave f. eks nøddecreme ?
Jeg køber dem enten på rawfoodshop.dk eller på nøddebazaren.dk
Her kan du købe nødder til rimelige priser 😉