Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin og bønnefritter

Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin

Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin bliver serveret med sprøde bønnefritter og en frisk salat.

En lækker og nem hverdags ret, der har fået smag af efterår og sætter farve på middagsbordet.
Menuen – der for en stund – får dig til at glemme, at vi går en (lang) mørk tid i møde.

Farver på tallerken, det er vejen frem!

Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin

Dampet, stegt og bagt

Græskar sæsonen er stadig igang.
Og halleluja for det!

Jeg er nemlig overhovedet ikke klar til at tage afsked med hverken Mr. Butternut eller Sir Hokkaido.
Og det er endda på trods af, at det noget jeg spiser, ja sådan ca. dagligt.
Nej, det er ingen overdrivelse!
Jeg spiser i hele græskar sæsonen, græskar nærmest hver eneste dag – og jeg bliver aldrig træt af det!

Årsagen til det er selvfølgelig, at jeg varierer hvordan det tilberedes OG hvordan det krydres.
Græskar kan nemlig både dampes, steges og bages.
Og naturligvis krydres på uendelige måder, så her er nærmest ingen grænser for, hvad du kan hive ned fra krydderihylden og bruge løs af.

Og på den måde, er det nemlig ingen sag, at spise sin daglige græskar.

Græskarfrikadeller med quinoa

Den proces, dampet, stegt og bagt skal disse græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin også igennem.
Ser du.

Først skal græskaret dampes.
Så skal dellerne forsteges på panden.
For så til sidst at blive bagt færdige i ovnen.

Det lyder måske en kende omstændigt, det indrømmer jeg da gerne…
Men det er ikke besværligt, og faktisk heller ikke specielt tidskrævende.

Heldigvis!

Fordi sådan noget hverdagsmad, det skulle helst  ha´være færdigt for 20 minutter siden og faktisk også helst lave sig selv.
nemt er det nu alligvel ikke, at lave menuen her.

MEN.

Når det så er sagt, så går det faktisk bare slag i slag.
Og før du får set dig om,  er aftensmaden klar – helt uden sved på panden og med et resultat, der var det hele værd.

3 skridt i den rigtige retning

Der er heldigvis også en mening med galskaben.
Altså, hvis nu du syntes, at jeg stiller lidt for store krav til hverdagsmaden med både dampning, stegning og bagning.

Lad mig derfor lige, kort, forklare hvad meningen er – fordi du skal jo igang med den aftensmad, ikke?

Græskaret skal dampes, så du kan bruge det i farsen.
Udover at give smuk farve, booster det også dine deller med grønstager og lækker smag.

Dellerne skal forsteget for at give dem en sprød stegeskorpe.
Det giver både smag og bid.

Til slut skal dellerne en tur i ovnen.
Og det skal de for at blive faste.
Grøntsagsdeller, der kun bliver stegt på panden i nogle minutter, har tendes til at blive nogle bløde, svampede og porøse banditter.
Men det er altså noget en tur i ovnen kan gøre bod på.

Derudover skal det også lige tilføjes, at vega-frika-deller er lidt som en god chokoladekage.
Den er god på dagen, men aller, aller bedst dagen efter, når den har haft tid til at samle sig og udvikle smagen.

Uendelige muligheder

Her får du deller med græskar i.
Men hvad en vaffel, en pizza eller en salat med den skønne orange sag i?

Jeg sagde jo at mulighederne var uendelige, ik?

Græskarvafler med chili, rosmarin og bagt græskar
Glutenfri pizza med græskar, svampe og hasselnødder
Blomkålssalat med linser og bagt græskar

Lad mig da også lige høre hvad du syntes om opskriften…

Hvis du laver opskriften, så lad mig da lige høre hvad du syntes om den i kommentarfeltet, ikke?

Del den endelig også på Instagram og tag mig @vanloseblues og brug #vanloseblues, så jeg ikke går glip af dem.
Jeg vil elske, at se din kreation af min opskrift!

Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin og bønnefritter

Græskarfrikadeller med quinoa og rosmarin og bønnefritter
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: Vega-frika-deller
Antal personer: 20
Ingredienser
  • Græskarfrikadeller:
  • 1 lille hokkaido, i tern
  • 1 dåse hvide bønner
  • 3 dl kogt quinoa
  • 2-2,5 dl kikærtemel
  • 1 løg, groft hakket
  • 1 fed hvidløg, fint groft hakket
  • 1 håndfund frisk rosmarin
  • 2 tsk. garam masala
  • 2 tsk. flagesalt
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. tørret salvie
  • kokosolie til stegning
  • Salat:
  • 1 blomkål
  • 100 g frisk spinat
  • 4 friske figner, i både
  • 1 granatæble, kernerne heraf
  • 1 spsk. sorte sesamfrø, ristede
  • Dressing:
  • Tahindressing ( hvad ellers?)
  • Tilbehør:
  • Bønnefritter
Fremgangsmåde
  1. Damp græskaret mørt i en gryde med en lille smule vand i bunden, ca. 15 min.
  2. Kom græskar, hvide bønner, løg, hvidløg, krydderurter og krydderier i foodprocessoren og kør det til en jævn konsistens.
  3. Tilsæt kogt quinoa og 2 dl mel og fordel det forsigtigt ved brug af puls funktionen.
  4. Er fasen stadig meget våd tilsættes der mere mel.
  5. Lad farsen hvile i 15-20 min.
  6. Tænd ovnen på 200 grader og kom bagepapir på en bageplade.
  7. Varm en pande op medium varme og smelt lidt kokosolie.
  8. Form farsen til frikdeller og steg dem 3-4 min på hver side.
  9. Anbring dellerne på bagepladen efterhånden som de bliver færdige.
  10. Sæt pladen med alle de for stegte deller i ovnen og bag dem i 20 min.
  11. Imens laves salaten.
  12. Del blomkålen i grove buketter og snit det i tynde skiver på et mandolinjern ned i en stor skål.
  13. Vend blomkålen med spinat og sesamfrø og anret det i en skål og pynt med figner og granatæble kerner.
  14. Server græskarfrikadellerne med salat, bønnefritter og tahindressing.

 

GemGem

GemGemGemGem

GemGem

GemGem

GemGemGemGem

GemGem

GemGem