// Annonce for Fiskars //
Vegansk Svampe Bourguignon med rodfrugt mos.
Fordi hvad er bedre end en god klassisk og varmende gryderet, på en frysende kold dag?
Det skulle da lige være, at den færdig på en halv time.
Ja, så hurtigt kan den altså laves, selv en klassiker som denne Svampe Bourguignon.
Så inviter hele familen på en spontan hverdags middag, maden er klar om 30 minutter!
Udfordringen!
Hverdagen byder på utallige udfordriger, som vi alle førsøger at løse på bedst mulig måde.
Kan du få hverdags kabalen til at gå op, så kan du nærmest mestre alt.
En af de sværeste, og mest tidskrævende udfordriger vi står overfor, dagligt faktisk.
Ja, det er aftensmaden….
Det er som om den kommer bag på os, selvom vi udemærket godt ved, at vi skal have noget at spise – hver dag!
Så når klokken nærmer sig 17 og maven samtidig sender dig et knurrende signal om, at du nok bør overveje at påbegynde udfordring aftensmad, ja så kan der nærmest opstå panik tilstand.
Fordi, der skal jo både handles ind, hentes børn, laves mad og lektier, vaskes tøj OG smøres madpakker ..
alt imens du skal være overskudsforældre og have dybe samtaler med dine børn, om hvordan dagen er gået.
Fik du også sved på panden?
fordi det gjorde jeg …
Så er det nu du skal tage en dyb vejrtrækning.
Fordi sammen skal vi nok komme igennem aftensmaden, helt uden sved på panden og med et ganske velsmagende resultat.
Jeg har nemlig taget en anden udfordrig op.
Fiskars har udfordret mig til at lave en klassisk dansk kødret, uden kød og ved at bruge deres Hard Face gryde- og pandeserie.
En serie, der kan tåle lidt af hvert og modstå den krævende hverdagsbrug.
Svampe Bourguignon med rodfrugt mos
Svampe Bourguignon med rodfrugt mos lyder måske ikke så klassisk dansk.
Men det gør ris ala mande jo heller ikke, vel?
Men både Ris ala Mande og Svampe Bourguignon er nu pære danske.
Vi vidste bare allerede dengang ruder konge var knægt, at vores kære modersmål ikke kan hamle op med fine og fancy (og mere appetittelige) navne på retterne, som de altså kan i Frankrig.
Derfor hedder risengrød med mandler, Ris ala Mande og den sammenkogte svamperet hedder derfor så meget finere; Svampe Bourguignon.
Eller rettere Beuf Bourguignon er blevet til Svampe Bourguignon – fordi så nemt kan det faktisk være, at gøre de klassikse kødretter veganske.
Byt kødet ud med fx. svampe – og wupti!
Så har du en ret, der tager mindre end halvt så lang tid at lave og smager mindst dobbelt så godt.
Altså, hvis jeg nu selv skal sige det!
Så den udfordrig kunne sagten laves, helt uden at få sved på panden.
Tør du tage udfordringen op, og lave en klassisk dansk kødret – uden kød – til din famile?
Godt grej til hård hverdagsbrug
Fiskars Hard Face serie kan altså modstå den hårde hverdags brug, vi udsætter vores gryder og pander for.
Og tog familen godt imod Svampe Bourguignon, så vil de med garanti også elske disse:
Vegansk forloren hare
Bønnepasta med spicy gulerodssauce broccoli og pinjekerner
Madpandekager med krydderurter, hummus og stegte grøntsager
SKAL DU MED? DU TILMELDER DIG HER: GRØNTSAGSUDFORDRINGEN
- 1 kg svampe fx. hvide og brune champignon, i kvarte
- 2 gulerødder, i tynde skiver
- 1 løg, fint hakket
- 1 fed hvidløg, fint revet
- 2,5-3 dl rødvin
- 5 dl grøntsagsbouillon
- 2 spsk. tomatpure
- 2 laurbærblade
- 1 håndfuld frisk timian og rosmarin, fint hakket
- 1 tsk. arrowrotpulver ( eller anden stivelse til jævning af saucen)
- Olivenolie til stegning
- Salt og peber
- Rodfrugtmos:
- 1 blomkål, i mindre buketter
- 3 pastinakker, i mindre tern
- 2 persillerødder, i mindre tern
- 2 gulerødder, i mindre tern
- 2 spsk. Naturli´smørbar
- ½ dl Naturli´ Soya Cuisine
- Salt
- Varm en sauterpande op til medium varme.
- Tilsæt olien og steg løg, gulerødder og svampe her i til væsken er fordampet fra svampene.
- Tilsæt hvidløg og tomatpure og vend det rundt.
- Tilsæt 2,5 dl. rødvin og lad det dampe ind til halvdelen.
- Vend krydderuterne og laurbærbladet i og hæld bouillonen ved.
- Bring det i kog og lad det simre i 15 min.
- Imens dampes grøntsagerne til mosen i en gryde med lidt vand i bunden, til det er mørt, ca. 15-20 min.
- Rør arrowroot pulveret ud i en lille smule vand, rør det i saucen og lad det tykne.
- Fisk laurbærbladene op og smag saucen til med salt og peber.
- Mos grøntsagerne til ønsket konsistens med smørbar og Soya Cuisine og smag til med salt.
- Anret mosen i 4 dybe tallerkner, server svampe bourguignon ovenpå og pynt med friske krydderurter.
Hej.
Spændende opskrifter du laver, tak for den alle 🙂
Jeg er nysgerrig efter at høre hvilke køkkenredskaber du bruger (ikke sponsorerede), hvilken blender, rivejern, stavblender osv.
Hilsen Bettina
En super ret
Ja ikke?
Og tusind tak 😉
Hvad kan bruge i stedet for arrowrotpulver? 🙂
ganske alm. hvedemel eller maizena, det er blot til at jævne saucen med 😉
Det ser rigtig lækkert ud, men… Jaiks, hvordan kan du ordne 1kg svampe og skrælle + snitte grøntsager på sølle 5 minutter??
Turbo snitter – det bliver man helt automatisk når man spiser så svimlede mange grøntsager som mig 😉
Jeg har lige lavet opskriften i aftes. Den er bare perfekt, Maria 🙂 Tak for nem, sund og lækker mad.
Det er jeg bare SÅ glad for at høre, TAK!
Jeg ville selvfølgelig give den 5 stjerner, men computeren tillod det ikke. *****
ih dumme computer altså 😉
Hvad kan man bruge i stedet for vin
Ikke noget desværre …
Vinen er det der giver den helt særlige gode smag.
Hej Maria
Hvad har kartoflerne gjort siden de ikke må deltage i rodfrugtmosen? Du bruger vist generelt ikke kartofler, som jeg ellers er glad for 🙂 Jeg har endnu ikke prøvet opskriften, men den lyder lækker og skal bestemt prøves. Jeg er hverken veganer eller vegetar, men derfor kan man godt have glæde af dine opskrifter.
Jamen selvfølgelig kan man da ha glæde af mine opskrifter selvom man hverken er veganer eller vegetar.
Mit ønske er blot at inspirere til at spise flere grøntsager på den mest smagfulde måde.
Det er også derfor jeg ikke bruger kartofler.
Fordi jeg hellere vil inspirere til at bruge flere grøntsager.
Men det står dig naturligvis helt frit for at komme kartofler i mosen 😉
Mine gæster og jeg var vilde med den i sidste uge, så nu bliver den brugt til gæsteret igen i denne uge. Jeg tilføjede dog bagekartofler til rodfrugtmosen, og paprika/røget paprika til svampebourgignonen.
Hvor er det fantasktisk at høre!
Jubiii !!!
Lækre tilføjelser du lige fik tilsat 😉
ELSKER denne opskrift! Og det gør hele familien også 🙂
Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke (ja okay næsten) og det smagte fantastisk. Jeg er så glad for at se en vegetarisk ret med rosmarin og timian!
Jeg har igen lavet den i dag, og fordi jeg ikke havde gulerødder i køleskabet, puttede jeg quorn-bites i gryderetten, som smagte godt.
Ej hvor er det bare dejligt at høre Siri!
Den er bestemt også en favorit herhjemme og din tilføjelse med quorn lyder ikke dum.
Der skal altid være plads til at freestyle en opskrift, så den både passer til ens køleskabs indhold og smagspræferance 😉
WOW, helt fantastisk ret – fantastisk gæste-ret. Kom et fintsnittet blegselleri og en lille rød peber, det fungerede helt fint.
1000 tak for den lækre opskrift :o))))))))
Jamen velbekomme altså!
Hvor er jeg bare glad for høre den faldt i så god smag 😉
Kære Maria, den her ret er – uden sammenligning – det lækreste, jeg har sat tænderne i, siden jeg skiftede kost for knap halvandet år siden. Og selv min kæreste og storebror, som er de største kødelskere jeg kender, er vild med den. Tommel op og alverdens high fives i din retning for denne genistreg.
Jeg serverede den med min favorit vintersalat bestående af finthakket grønkål med granatæble og peanuts.
Kære Carina!
Hold.nu.op! hvor bliver jeg bare glad for at høre det – TAK!
Knockles og high fives til dig for at dele din begejstring med mig <3
En SINDSSYG lækker ret! Intet mindre. Familien var vild med den. Tak.
Kan ikke finde ud af at give retten fem stjerner.
YEAH!
Hvor bliver jeg bare glad for at høre det 😉
TAK!
Smager helt fantastisk og virkelig flot ret. Det ligner jo en “rigtig” Bourguignon, med den smukke mørke farve retten får.
Tak for opskriften 😀
Ih det er jeg SÅ glad for at høre du syntes!
Lavede Svampe Bourguignon… Eller noget ?
Jeg havde ikke lige et kilo svampe, så jeg blandede op med grønne linser.
Hold nu op hvor smagte det godt. Selv den kræsne teenager synes det smagte ‘herre godt’.
Den er en keeper!
Tak Tak Tak ?
Yeah!!! Hvor er det dog vidunderligt at høre 😉
God idé at blande op med grønne linser, det tænker jeg bestemt ikke gjorde noget dårligt for retten 😉
Maria, du er min YNDLINGS mad-inspirationskilde, men du har simpelthen overgået dig selv med denne – wow hvor er den lækker! Jeg lavede den til (kødspisende) gæster i går aftes, og den fik bare så mange komplimenter. Wuh!
Anne-Sophie du er min YNDLINGS læser lige nu !!!
Tusind tusind tak for at dine og jeres begejstring med mig.
Det gør mig bare SÅ glad!
Tak, tak, TAK !!! <3
Mums så lækkert!! Puttede lidt Naturli´ Soya Cuisine i sovsen istedet for stivelse, og det smagte vidunderligt 😉
Vidunderligt at høre 😉
Fantastisk opskrift ?
Jeg lavede den med 300 Gram portobello svampe, 1 stor squash og gulerødder. Ellers fulgte jeg opskriften og det blev virkelig lækkert ?Tak for opskriften.
Sikke et lækkert twist du fik lavet på retten, mums!
Og velkomme, hvor er jeg glad for du kunne li den 😉
Hej Maria,
Vi stemmer i med de mange andre der roser din ret til skyerne, oj den er god. Men en nemt og hurtig hverdagsret? Ikke for os – vi kan simpelthen ikke forstå hvordan du kan få en klar på bare en halv time? Har du en særlig hemmelighed for lynhaknings-skills kan umuligt være hele forklaringen. Vi kæmpede blandt andet også lidt med størrelsen på retten og måtte stege svampe af flere omgange..
Hilsen Jacob og Karoline
Ja den er svimlende god, ikke?
En kombination af lynhaknings-skills og tidsoptimisme kan måske være forklaringen …
Det blev meget velsmagende og tog over en time at tilberede. Hvor nærende er retten egentlig? Proteiner kan der ikke være mange af…
Dejlig du syntes retten var velsmagende 😉
Svampe indeholder nu et ganske fornuftigt mængde proteiner.
Men det skal du nu ikke bekymre dig så meget om.
Hvis du spiser en god varieret kost, så sker der ikke så meget ved at du spiser et måltid der ikke er tungt på protein.
Dem skal du nok få dækket ind på dine andre måltider 😉
Hvordan får man 5 dl grøntsagsboullion? Jeg ejer kun de klassiske terninger. ?
Når du opløser sådan en i 5 vand, så får du 5 dl grøntsagsbouillon 😉
Er det lige meget hvilken slags rødvin man bruger, om den er billig eller dyr eller ift smagen på vinen?
Som udgangspunkt skal du bare bruge en rødvin der smager godt, en du godt kan li smagen af.
Retten tager jo smag af rødvinen, så hvis den ikke er god, vil retten bære præg af det 😉
Mon man kan bruge alkoholfri rødvin til retten?
Det kan du da, men alkoholen koges ud, så hvis det er fordi du gerne vil undgå alkohol, så er du homefree med en alm. også 😉
[…] af en vegetar, så ville jeg jo gerne lave en ret der matchede oksehalerne lidt. Så jeg fandt Vanløseblues opskrift på svampebourguignon, som jeg har rettet lidt til og serverede den med lidt sprødstegte rodfrugter. Det var bestemt et […]
Kunne godt tænke mig at lave din opskrift, men jeg vil gerne høre hvor du køber vegansk rødvin?
Det gør jeg bare i supermarkedet eller på greenos.dk
Jeg har efterhånden lavet denne Svampe Bourguignon flere gange for gæster der normalt spiser kød, ALLE elsker den, det er en fantastisk opskrift ?
Hvor er det bare SKØNT at høre Rikke!
Den er altså også bare helt vidunderlig.
Det er også min to go ret når jeg har kød spisende gæster der skal imponeres 🙂
Hej
Hvilken salat vil du foreslå som tilbehør til denne ret?
Vh. Mie
Til denne ret vil jeg forestå en simpelt salat af fx. spidskål og rucola, vendt med sennepsvinaigrette, lidt af årstidensfrugt og evt. lidt nødder 😉
God fornøjelse med retten, den tager kegler – hver gang !!!
Skøn opskrift.
Jeg havde glæde af at lægge en lille håndfuld tørrede Karl johan svampe i rødvinen et par timer før de skulle i gryden. Det gav en skøn smag Desuden mener jeg at en sjat piskefløde forhøjer den lækre smag…
Tak, ja den er skøn, ikke?
Svampe i kombination her aldrig været en dårlig idé 😉
Og du giver da også bare retten et skvæt fløde hvis du syntes, you do you 😉
Hvor er jeg glad for din hjemmeside. Jeg manglede i den grad inspiration og opskrifter. Spiste de samme småtriste måltider og synes det veganske blev kedeligt. Men nu kommer madglæden tilbage takket være dine skønne opskrifter.
Hvor gør det mig sådan helt ind til knoglerne at høre det.
Tusind tak for at dele og jeg håber jeg fortsat kan blive ved med at inspirere dig ❤️
Jeg har længe haft lyst til at prøve denne ret. I dag lavede vi den, og den er bare så lækker! Min 13-årige datter meddelte, at hun har fået en ny livret!
EJ hvor er det bare helt igennem fantastisk! Det gør mig så glad at høre 😍
Tak fordi du deler 🙌🏻