Æblegalette med saltkaramel – vegansk og glutenfri

Sprød tærtebund ..
Saftige æbler ..
Kanel, kardemomme …

… og swirls af uimodståelig lækker saltet karamel !!

Denne æblegallette er intet mindre end uimodståelig lækker.
Og så er den ovenikøbet super nem at lave.

Skulle vi ikke bare komme igang ..?

Æblegalette med saltkaramel - vegansk og glutenfri

Dessert forførelse …

Jeg hører til den slags typer, der hellere tager 2 …
Ok  … måske 3 !!
.. portioner af hovedretten, end nøjes med den ene for at lave plads til desserten.

Men hvis nu desserten er en intens chokolade sag, eller æbler og kanel er involveret.
OG det kommer i form af en tærte.
Jamen, så er det en helt anden sag !!

Tilføjer du så også lige saltet karamel …
Kan jeg umuligt andet, end overgive mig til dessertforførelsen ..!

Æbler, kanel OG saltet karamel – i en tærte ..!
Dessertkryptonit i allerhøjeste kaliber!

Så øhm ..
Vi behøver ikke sætte tal på hvor mange stykker jeg spiste ..

Vel?
Fedt !!

 

Æblegalette med saltkaramel - vegansk og glutenfri

Æblegalette med saltkaramel

En galette er en tærte bagt uden form.
Istedet rulles bunden ud og foldes rustikt om fyldet.
Den kan både være sød og salt.
På den måde er der jo ingen grænser for, hvad sådan en galette kan fyldes med.

Men æbler og kanel.
Den kombination kan jo nærmest ikke slides op.
Og da slet ikke når den får selskab af nye og lækre smage som fx. saltet karamel.

Det søde med det salte, ikke?

Bunden til galletten er overraskende nem at arbjede med.
På trods af at være glutenfri …

Hvis du før har kastet dig over glutenfri bagning, ved du allerede, at det kan være lidt af en udfordring ..
Sagt på den pæne måde … ( fordi havde mine vægge ører, ville de meget afslørende kunne fortælle at tonen har en helt anden lyd når det ikke lige skal nedfældes på skrift og deles med 100.000 mennesker .. )

Den manglende elasticitet fra glutenproteinet kan gøre det til en smuldrende, knas tør og umulig sag at arbejde med.

Men denne her ..
Den er super nem at arbjede med.
Både når dejen skal samles og når den skal rulles ud.
Det færdige resultat er lækkert sprødt – helt uden at være hverken smuldrende eller knas tør!

Det er der flere årsager til.
Den ene er kombinationen af de glutenfrie meltyper.

Ris-, tapioka- og kastanjemel og tilføjelsen af xanthaxgum, gør dejen smidig og fugtig.
Hvor kastanjemelet godt kan erstattes af andre tunge glutenfrie meltyper som fx. boghvede- eller havremel.
Kan hverken ris, tapioka eller xanthaxgum erstattes.

De 3 ting til sammen giver en bund, der er nem at arbejde med.

… og sprød!
OG virkelig lækker!

Heldigvis er det ikke dyrt at anskaffe.
Jeg køber det her: Rawfoodshop.dk

Så hvornår var det du skulle bage æblegalette med salt karamel?
… jeg lover, at jeg ikke kommer og spørger dig hvor mange stykker du spiste …

Æblegalette med saltkaramel - vegansk og glutenfri

Crumble, kugler og fyldte sager

Sprøde, saftige, sunde og vidunderlige danske æbler!
Jeg er VILD med dem!

Et æble om dagen du ved ..
… og det kan vil godt komme i form af en dessert, ikke?

Et æble er vel et æble, ikke?

Hvis du er med mig her, så prøv også disse æblelækkerier.
Men start lige med æblegaletten, ok!

Bagte æbler med chokolade, crumble og hasselnøddeis
Æblekagekugler
Æble crumble – vegansk og glutenfri

Lad mig da også lige høre hvad du syntes om opskriften…

Hvis du laver opskriften, så lad mig da lige høre hvad du syntes om den i kommentarfeltet, ikke?
Del den endelig også på Instagram og tag mig @vanloseblues og brug #vanloseblues, så jeg ikke går glip af dem.

Jeg vil elske, at se din kreation af min opskrift

Æblegalette med saltkaramel - vegansk og glutenfri

Æblegalette med saltkaramel
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: kage
Antal personer: 6-8 portioner
Ingredienser
  • Bund:
  • 100 g rismel
  • 85 g tapioka mel
  • 40 g kastanjemel
  • 100 g koldt vegansk smør, i tern
  • 1½ tsk. kokossukker
  • ½ tsk. xanthangum
  • ⅓ tsk. salt
  • 4-5 spsk. koldt vand
  • Fyld
  • 3 æbler, i skiver
  • 1 citron, saft og skal heraf
  • 4 spsk. ahornsirup
  • 1 tsk. kanel
  • ½ tsk. kardemomme
  • ½ tsk. muskatnød, frisk revet
  • Plantemælk til pensling
  • Til servering:
  • Saltet dadel karamel
  • Evt. Vegansk creme fraice fx. Oatly
Fremgangsmåde
  1. Si ris-, tapioka- og kastanjemel og xanthangumned i en skål.
  2. Tilsæt kokossukker og salt og vend det sammen.
  3. Tilsæt det kolde smør og ælt det sammen.
  4. Tilsæt vand lidt ad gangen til dejen samler sig til en sammenhængende dej.
  5. Form dejen som en kugle, kom den i overdækket skål og stil den i køleskabet i min. 30 min.
  6. Rul bunden ud til stor cirkel i ca. 1 cm tykkelse og kom den over på en bageplade med bagepapir.
  7. I en skål røres citron- saft og skal sammen med ahornsirup, kanel, kardemonne og muskatnød.
  8. Vend æbleskiverne heri og fordel dem på midten af den udrullede bund.
  9. Tænd ovnen på 190 grader.
  10. Fold kanterne ind over æblerne.
  11. Pensel kanterne med plantemælk og drys med lidt kokossukker.
  12. Sæt galetten i ovnen og bag den i 30-35 minutter.
  13. Lad galetten afkøle lidt og server den med saltet karamel og evt. Oatly creme fraiche