Move over falafel ..
Her kommer köfte !!
Frikadelle, kötbullar, meatball …
Köfte !!
Kært barn har rigtig mange navne.
Og köfte, er blot den tyrkiske betegnelse for det vi til dagligt kalder “delle”.
En ny titel er måske også på sin plads?
Når ingredienslisten består af bla. søde kartofler og quinoa, er det vist også en helt anden slags delle vi har med at gøre …
Når forandring ikke bare fryder …
Sprød uden på
Blød og saftigt inden i
Masser af krydderier
Kort sagt ..
Helt perfekte !!
Falafler udgør en ret stor del af den veganske mad pyramide ..
De er, lad os bare sige det, ret så essentielle !!
Jeg er ihvertfald helt pjattet med dem.
Og skal jeg selv sige det, laver jeg også verdens bedste af slagsen.
Du ved, sådan helt beskedent, ikke ..?
MEN
Du kunne godt fornemme det var der vi var på vej hen, ikke?
Det var lige indtil jeg satte tænderne i en köfte
hold
nu
op
!!
de er mindblowing gode.
igen, sådan helt beskedent!
Faktisk ved jeg ikke om jeg nogensinde laver falafler igen!
Okay, okay …
Overdrivelse fremmer forståelsen.
Men jeg.kan.virkelig.ikke understrege HVOR gode de her er!
Så lad mig hermed introducere dig for köfte!
Sød kartoffel quinoa köfte
Vi har allerede været inde på det.
Det sprøde ydre.
Saftige og bløde indre.
Og de mange krydderier.
Der både giver den helt perfekte konsistens og helt perfekte smag.
Men når noget er så godt, kan det ikke siges nok.
Så på forhånd undskyld for mine gentagelser.
Jeg har bare köfte på hjernen!
Sød kartoffel og quinoa er basen.
Hertil løg, persille, tomatpure og krydderier.
Hvilket betyder at fantasien er den eneste øvre grænse for hvordan de så kan varieres.
Og kender du mig ..
Vil du vide, at jeg allerede har de første 10 variationer klar til at blive afprøvet.
Så hvis nu de næste 10 opskrifter jeg kommer med er; rødbedeköfte, græskarköfte, selleriköfte …..
Så igen ..
.. på forhånd undskyld !!
Ingen delle uden dip
vil være det samme som en kartoffel uden sovs ..
Kedelig ikke?
Begå ikke den fejl og lav en ..
eller alle 3 af disse dips.
Fordi, gå ikke ned på dip, du ved ..
Haydari
Tahindressing
Baba ganoush
- 2 søde kartofler, små (ca. 2 dl puré)
- 1 dl quinoa + 2 dl vand
- ½ tsk. salt
- ½ tsk. Sriacha
- 1 spsk tomatpuré
- 1 rødløg
- 2 fed hvidløg
- 4 spsk. hakket bredbladet persille
- 2,5 dl majsgryn
- 2 tsk. kanel
- 2 tsk. spidskommen
- 1 tsk. paprika
- 1 tsk. ingefær
- ½ tsk. stødt koriander
- ½ tsk. gurkemeje
- ¼ tsk. kardemomme
- et nip stødte nelliker
- Til servering:
- Haydari - Tyrkisk Fetadip
- Pitabrød ( jeg arbejder pt. på en glutenfri opskrift )
- Bag de søde kartofler i en 200 grader varm ovn i 45-60 min. Lad ovnen være tændt.
- Lad dem køle lidt af og pil skindet af.
- Kog quinoaen efter anvisning på posen.
- Kom de bagte søde kartoffel og kogte quinoa i en foodprocessor sammen med salt, sriracha, tomatpure, rødløg, hvidløg, persille, og krydderier og kør det til en jævn og ensartet fars.
- Tilsæt 2 dl majsgryn og blend igen til det er fordel.
- Kom de resterende majsgryn i en skål.
- Kom bagepapir på en bageplade og smør den med olivenolie.
- Form farsen til så aflange köfte, vend dem i majsgrynene og rul dem i olien på bagepladen.
- Sæt pladen i ovnen og bag dem i 25 minutter.
- Server fx de bagte köfte i pitabrød sammen med haydari og salat.
God formiddag Maria,
sikke en fantastisk ret og smukke billeder:-)
Vi skal bestemt gøre kunsten efter, det er blandt vores top mad.
Hilsner og en smuk søndag til du og dine:-)
Tusind tak Tina!
Jeg syntes bestemt i skal gøre mig kunsten efter!
De er SÅ gode!
Også god søndag til dig og dine!
Jeg elsker dine oppskrifter!!!Finnes det en erstatning for maisgryn tro?:)
Åhhh altså du er sød!
TAk!
Du kan godt bruge andet mel, men så vil konsistensen på ingen måde blive lige så lækker!
jeg ville holde mig til majsgrynene og få det bedste resultat 😉
Can i get the recipe in english? It looks delicious
Oh i´m sorry Susan!
I only write in danish …
Have you tried google translate?
Uhmm hvor ser de bare lækre ud – skal helt sikkert laves snarest:-) Og super fedt de skal laves i ovnen! Kan man tilfældigvis bruge quinoaflager eller havregryn i stedet for majsflager? Eller bliver de så ikke sprøde nok?
Vh. Jannie
De er SÅ lækre!!
jeg kan kun anbefale dig at prøve den hurtigst muligt!
Det er majsgryn jeg bruger, det man også kalder polenta.
Jeg tror desværre ikke at hverken quinoa- eller havregryn ville kunne give samme lækre resultat.
Ok, tak for hurtig svar. Så er der ikke andet for, end jeg bare må have købt de majsgryn, så jeg kan få det lækre resultat:-)
Der er ikke andet for Jannie 😉
Heldigvis koster de ikke en formue, og tro mig du kommer snildt til at lave opskriften mere end en gang 😉
Fantastisk at du arbejder på en glutenfri opskrift på pitabrød, den vil jeg glæde mig til 🙂
Det gør jeg også 😉
De ser virkelig lækre ud! Mon du har prøvet at fryse dem og så genopvarme dem? I så fald vil jeg gerne vide, om resultatet stadig er (ligeså) lækkert?
De er SÅ lækre !!
og mindst lige så lækre selv efter en genopvarmning 😉