Luciabrød – vegansk og glutenfri

Nu bæres lyset frem, stolt på din krone
rundt om i hus og hjem, sangen skal tone
Nu på Lucia-dag, hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia

Luciaboller til luciadag, der både er veganske, glutenfrie …
og nemme at lave !!

Luciabrød - vegansk og glutenfri

Spiselige traditioner

Pandekagedag, vaffeldag, kaffedag, hummusdag, kanelbullardag og Luciadag.
Uanset nationalitet, uanset tradition ..

Er der mad involveret?
Er det en tradition, jeg siger ja tak til.
En hel dag afsat til en spiselig lækkeri, hvem i alverden kan dog sige nej til det?

I Sverige spiser man luciaboller på luciadag.
Altså d. 13. december.
En klassisk bolledej, tilsat safran og formet som et S.

S for Sverige?
S for safran?

S for sæt i gang!
Fordi det her, er en spiselig tradition, du gerne vil adoptere!

Luciabrød - vegansk og glutenfri

Luciabrød – vegansk og glutenfri

Om de skal serveres til morgenmad ..
Inden eller efter Lucia optoget.
Til kaffen, teen eller gløggen ..

Om du serverer dem med eller unden smør.
Om bager dem med eller uden marcipan.

Uanset hvad ..

Bag dem, spis dem!
Nyd dem !!

Jeg har byttet den klassiske hvedemel ud med en glutenfri blanding af rismel og kartoffelstivelse. Og tilføjelsen af loppefrøskaller giver en lækker og smidig dej.

Og den lækre smag af både safran og marcipan, giver et mindst lige så lækkert resultat som den klassiske hvedevariant.

Julens spiselige traditioner

Pebernødder ..?
Vaniljekranse ..?
Risalamande ..?

eller de utraditionelle …

.. Julesnegle?
.. Vafler med baileys?
.. Gingerbread cheese cake?

Så er de alle at finde i veganske og glutenfrie udgaver, i min e-bog Den Veganske Jul

Den indeholder mere end 50 vidunderlige juleopskrifter, så du kan få den ultimative veganske jul.
Snup dit eksemplar lige her:

Den Veganske Jul

Luciabrød - vegansk og glutenfri

Luciabrød - vegansk og glutenfri
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: Jul
Antal personer: 8 stk
Ingredienser
  • 25 g gær
  • 100 g Naturli´ smørblok
  • 3 dl plantemælk, fx. ris-, havre- el. soyamælk
  • 2 spsk. loppefrøskaller
  • 1 spsk. kokossukker eller anden sødning
  • 1 tsk. salt,
  • 0,5 g safran, knust
  • 60 g majsmel
  • 350 g fuldkorsrismel
  • 16 rosiner
  • evt. 16 små kugler marcipan
Fremgangsmåde
  1. Smelt smørret i en gryde, tilsæt mælk, sukker, salt og safran og rør gæren ud heri.
  2. Tilsær loppefrøskaller, rør det rundt og lad det stå og gelere i 10 min.
  3. Tilsæt melet og ælt det sammen.
  4. Kom dejen i en tildækket sål og stil den til hævning et lunt sted i 45 min.
  5. Ælt dejen og del den i 8 lige store dele og rul dem til ca. 25 cm lange pølser.
  6. Pak evt. en kugle marcipan ind i hver ende
  7. Rul hver ende modsat fra hinanden ind mod midten så det danner et S.
  8. Placer dem på en bageplade med bagepapir og kom rosiner i hver samling.
  9. Dæk Luciabrødene til og lad dem hæve i 1 time.
  10. Tænd ovnen på 200 grader, alm. ovn.
  11. Pensel brødene med lidt plantemælk og bag Luciabrødene i 25 min.
  12. Server luciabrødene til gløgg, kaffe eller te. Spis dem alene er server dem med smør og syltetøj.

Vanløse Blues