Svampet
Krydret
Cremet
og
Uimodståelig god
Denne gulerodskage med creme cheese frosting er svaret på dine kagedrømme.
Og den er ovenikøbet både vegansk og glutenfri!
Men hey, det er der absolut ingen, der vil opdage!
Det eneste de vil have at sige, vil være: hit med et stykke mere og opskriften tak!
Jamen det er jo hele 3 ting, på en gang!
Vegansk, glutenfri OG svampet …
At bage gode glutenfri kager, er i sig selv en udfordring, der kan give enhver husmoder sved på panden ..
For lad mig sige det sådan …
Og det er altså på den virkelig pæne måde ..
Det er ikke nogen let opgave!
Fjerner du så ægget ..
Vupti !!
Så blev den udfordring lige ti-doblet!
Og du skal finde det sorte bælte frem i bageskills ..
Vi er så vant til at sukkeret skal pisket luftigt med æggene og at den klassiske hvedemel er den eneste mel du har brug for.
I den glutenfri og veganske bagning er det lidt anderledes.
Æggene er erstattet af fx. hørfrø og hveden er byttet ud med lidt af den og den og den og ….
Hvis du tænker, er det virkelig nødvendigt med ALLE de forskellige meltyper, så forstår jeg dig godt.
Jeg har selv været der ..
Men jo det er det!
Ihvertfald hvis du vil have en svampet og luftig kage og ikke de tørre og tunge nogle, man normalt ender med.
De forskellige meltyper er en kombination af lette, tunge og dem med stivelse.
Og det er lige præcis dén kombination, der giver en lækker og svampet kage, du med stolthed kan servere for kagesultne gæster!
Svampet gulerodskage med cream cheese frosting
Kommer det bag på dig, når jeg siger at min yndlingskage er gulerodskagen?
1. Den indeholder grøntsager
2. Den indeholder masser af krydderier
Altså ..
Den helt perfekte Maria kage!
Kanel, vanilje, ingefær, kardemomme, nellike, allehånd og muskatnød.
Listen med krydderier er næsten lige så lang som listen med mel.
Og igen her, er det kombinationen af dem alle, der giver den helt rigtige smag!
Og det er jo den vi gerne vil have, ikke?
En svampet og krydret gulerodskage!
Jo, 2 stykker af den tak!
Med ekstra frosting.
Fordi ja, den kan du også lave vegansk.
Og vupti !!!
Så blev den kage lige pludselig 10 x så lækker!
- 3 hørfrøæg ( 3 spsk knuste hørfrø + 8 spsk vand)
- 60 ml smeltet kokosolie
- 60 ml ahornsirup
- 250 g æblemos
- 50 g kokossukker
- 50 g rørsukker
- ¾ tsk. salt
- 1,5 tsk.bagepulver
- 1,5 tsk. natron
- 2 tsk. kanel
- 1 tsk. vanilje
- 1 tsk. ingefær
- 0,5 tsk. kardemomme
- ¼ tsk. nellike
- ¼ tsk. allehånde
- ½ muskatnød, fintrevet
- 1 citron, fintrevet skal heraf
- 200 ml havremælk - eller anden plantemælk
- 165 g revet gulerod
- 200 g glutenfri mel fx. 70 g hvid rismel, 70 g sorghummel, 30 g kartoffelmel og 30 g tapiokastivelse
- 1 tsk. xantangummi
- 50 g havremel
- 50 g mandelmel
- 75 g hasselnødder, ristede og groft hakket
- Cream cheese frosting:
- 100 g smørblok Naturli
- 200 g vegansk cream cheese, stuetemperatur
- 300-500 g flormelis
- Rør hørfrø og vand sammen i en skål og lad det trække i 10 min.
- Tænd ovnen på 180 grader alm ovn.
- Smør 2 stk 20 cm forme med kokosolie og drys med lidt rismel.
- Bland alle typer mel og xantangummi sammen i en skål og sæt til side.
- Pisk hørfrøæg, smeltet kokosolie samt sirup sammen.
- Tilsæt herefter æblemos, sukker samt krydderier, samt citronskal.
- Tilsæt havremælk og rør rundt.
- Tilsæt gulerødder og rør igen.
- Tilsæt melblandingen og rør indtil dejen er jævn.
- Den må gerne være til den tykke side.
- Fordel dejen i de 2 forme og bag dem i 40-45 min.
- Tjek med tandstik.
- Lad køle ca. 15 min. før de tages ud af form til afkøling
- Lad herefter bundene afkøle helt inden frostingen kommes på.
- Pisk smør luftigt og ensartet,
- Tilsæt herefter cream cheese og pisk.
- Massen vil nu skille, men fortvivl ikke.
- Tilsæt flormelis lidt efter lidt indtil ønsket konsistens.
- Smør frosteingen på de 2 bunde, placer dem oven på hinanden og smør et tyndt lag på siderne.
- Pynt evt. med fint hakkede hasselnødder og marcipan gulerødder.

Mener du 3 spsk hørfrø og 8 spsk vand måske?
Av ja, naturligvis, godt spottet, det er rettet nu 😉
hej Maria
Kan jeg ikke bruge 200 g hvedemel i stedet ?
og skal hørfrøene sies fra blandingen eller med i dejen
Jeg har flere gange lavet hørfrøæg til andre retter hvor frø
ene ikke skulle med ?
VH Mai
Jo det skulle der ikke være noget problem i at gøre 😉
Med knuste hørfrø er der ikke noget der skal sies fra, der bruger du det hele 😉
Den lyder virkelig lækker og ser jo godt ud 🙂
Der er lige nogle ingredienser som jeg skal købe hjem, men så skal den bages.
Rigtig god weekend og tak for opskrift 🙂
Den er simplethen bare SÅ lækker den her 😉
Jeg håber du fik fat på ingredienserne og bagt kagen 😉
Wow! Fik lyst til at bage med det samme! (Jeg bager ret sjældent?)
Bare lige et spørgsmål: skal der total set kun 200 g. glutenfri mel i, og så kan man vælge mellem de meltyper du har beskrevet, eller skal der 200 g glutenfri mel i – plus alle de nævnte meltyper?
Mange tak.
Det kan jeg godt forstå du fik lyst til.
Jeg kan godt se det er lidt forvirrede med angivelsen af mel, så jeg har prøvet at skrive det lidt anderledes.
Der skal nemlig ku 200 g mel i og så kunne fordelingen af meltyperne fordeles som der er angivet i de andre mængder 😉
Jeg håber det er til at finde ud af 😉
Perfekt, jeg vil straks gå igang. Jeg glæder mig sådan til at smage ? Mange tak for svar.
Jamen selvfølgelig Dina
God fornøjelse med kagen 😉
Er det korrekt forstået, at der totalt skal være 500 g mel i kagen?
Nej kun 200 g 😉
jeg har prøvet at skrive det lidt anderledes i opskriften så det ikke er så forvirrede 😉
Hey
Hvor har du fundet marcipangulerødderne? 🙂
Vh Maja
Jamen dem har jeg såmænd selv lavet 😉
Kan man godt erstatte det glutenfri mel med almindelig hvedemel? 🙂
Det kan du sagtens, men er ikke sikker på om det kan gøres 1:1.
Tilsæt for en sikkerhedsskyld melet lidt ad gangen 😉
God bagelyst og god påske 😉
Mange tak for svar ?
det var da så lidt 😉
Hej
Ser så godt ud ?
Hvor køber man xantangummi?
Bedste hilsner
Anne
Den er så lækker Anne, du er nødt til at lave den.
Xanthangum kan du købe i helsekosten eller i matas 😉
Hvilken vegansk flødeost bruger du?
Jeg bruger som ofte en fra Oatly, det er den der er lettest at få fat i.
Irma, Kvickly og Super Brugsen forhanlder den 😉
Hej Maria.
Jeg har læst din opskrift inkl. kommentarerne og kommer i tvivl om melmængden. Er det rigtigt forstået at det er 200g glutenfri mel OG 50g havremel og 50g mandelmel der skal i dejen?
-Laila
Det er helt korrekt forstået Laila 😉
Det lykkedes, og kagen blev virkelig god, selv om frosting måske ikke lige er mig. Efter min smag kan den godt tåle lidt mere knald på krydderierne.
Opskriften forvirrer mig, fordi mel står to forskellige steder. Der står ikke i punktopstillingen med fremgangsmåden, at bagepulver, natron og salt skal i. Måske havde det været nemmere for mig, hvis man skulle blande alle de tørre ingredienser først, og så også liste dem op efter hinanden i ingredienslisten.
Kagen blev i øvrigt bedre og mere velsmagende af en nat i køleskab. Jeg bager ikke specielt meget, men det er nok den glutenfri kage, med den bedste konsistens, jeg har bagt.
Hurra, dejligt det lykkedes og fedt at den smage godt, selv med frostingen 😉
Jeg tager kritikken om fremgangsmåden til mig og prøver at gøre det mere overskueligt 😉
Der er STOR forskel på krydderier, både når det kommer til kvalitet og hvor gamle de er.
Jeg havde riiiiigeligt knald på krydderierne i min kage, måske dine trænger til en udskiftning 😉
Alle kager er ALTID bedst dagen efter, det er en god huske regel.
Hvor er det dejligt at høre at selv konsistensen spillede selvom den er glutenfri 😉
Kunne virkelig godt tænke mig at prøve at lave kagen, men er i tvivl om et par ting
Hvor kan jeg skaffe vegansk cream cheese? Og kan man eventuelt selv lave det på en nem måde?
Du skriver at man skal bruge æblemos. Mener du æblemos eller æblemost? Kunne godt bruge en guideline på hvordan man laver æblemos hvis det er det man skal bruge 🙂
Æblemosen køber jeg fra urtekram, den er helt uden sukker og så er det en dejlig nem løsning.
Vegansk creamcheese kan du alt efter hvor du bor i landet finde i det mere velassorterede supermarkeder 😉
Hvis jeg vil bruge alm. æg istedet for hørfræg, hvor mange skal jeg putte i?
Samme antal som hørfrø æg 😉
Kan jeg erstatte xanthangum med noget andet?
Nej desværre ikke