Indisk dhal

Varm ..
Krydret ..
Cremet ..

og 

Mættende …

Klassisk indisk dhal.

Lige så traditionel som pizza i Italien og lige så sikker som amen i kirken.
Nem og hurtig at lave og så kan den varieres til uendelighed

Men her får du den helt klassisk.

 

Indisk dhalGode grund principper

.. er nu meget godt at kunne beherske.

Sådan helt generelt, men hvis vi lige skal holde os til madlavningen her.
Så er der mange ting, der er meget rart, at have siddende på rygraden.

Hvordan man koger kartofler, fx.?

Eller laver sauce?
Bruger krydderier?
Smager til?

Jeg har set svimlende meget Masterchef den seneste tid.
Både den danske udgave, men især den australske fra 2018 fangede min interesse.

Hold.nu.op !! for nogle mad talenter de har samlet der.

Jeg bliver SÅ inspireret af at se andre lave mad.
Derfor er jeg heller ikke kræsen med mine madprogrammer.

Masterchef, Den store Bagedyst, Chef´s table, Final Table …
Jeg æder det råt ..
Bogstaveligt talt!

Det minder mig om tiden på køkkenbordet som barn, hvor jeg gladeligt var tilskuer når mor, farmor, far eller mormor var i køkkenet.

De timer på køkkenbordet, lærte mig de vigtigste grundprincipper inden for madlavning.
Og når de er på plads, kan alt det virkelig sjove begynde.

Nemlig at lave sine egne opskrifter.
Fordi er det noget jeg er dårlig til, udover at komme til tiden …
Så er det at følge en opskrift, også selv om det er min egen.

Men lige præcis denne klassiske dhal, den har jeg lavet utallige gange.
Helt uden at ændre på noget som helst.

If it ain´t broken …
Why fix it?

… som man siger!

Indisk dhalIndisk dhal

Indisk dhal

Sådan helt klassisk.
Eller …?

Fordi jeg forestiller mig, at der findes lige så mange opskrifter på dhal, som der er husmødre i Indien.
Alle har hvert deres twist og hvert deres særpræg.

Lige som frikadeller i Danmark.
Selv om vi alle laver dem med nærmest selv samme ingredienser, er smagen bare individuel.
Mors smager på en måde, fars på en anden.

Men mormors er bare altid bedst.
Sådan er det bare!!

Om det også står sådan til med dhal i Indien?
Det tænker jeg næsten det gør.

Jeg har derfor kigget mange klassiske opskrifter over skulderen, plukket det bedste fra dem alle og sat dem sammen til min udgave af en klassisk indisk dhal.

Spis den som den er, skru op for chilien, suppler med masser af årstidens grønt og top dem med alt fra kokos, koriander og chili til raita, kokos yoghurt eller andre friske og svalende sager …

Hvis nu du er kommet til at lave din dhal lidt til den stærke side.

Indisk dhal

Fra Delhi til Mombai

Det indiske køkken er et af verdens største køkkener.

Det er en sand fryd for sanserne.
Det er farverigt og der er smæk på smagen.

Om det skal være stærkt eller bare krydret er helt op til dig.
Hvis du er vild med dhal, så lad dig inspirere til mange flere indiske retter lige her:

Indiske kikærtepandekager med stegte søde kartofler
Vegansk chicken Korma
Vegansk butter chicken

Indisk dhal

4.8 from 4 reviews
Indisk dhal
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: Indisk, aftenmad
Antal personer: 4
Ingredienser
  • 2 løg, fint hakket
  • 3 fed hvidløg, fint revet
  • 1 spsk. frisk ingefær, fint revet
  • 2 tsk. stødt gurkemeje
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. garam masala
  • 1 tsk. chiliflager
  • ½ tsk. sennepsfrø
  • Kokosolie til stegning
  • 200 g røde linser
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 dåse kokosmælk
  • 5 dl grøntsagsbouillon
  • 150 g spinat, skyllet og slynger
  • ½ lime, saften heraf
  • Salt og peber
  • Til servering:
  • Soya yoghurt
  • chili flager
  • Frisk korinader
Fremgangsmåde
  1. Varm en gryde op til medium varme, tilsæt lidt kokosoile og steg løg, hvidløg og ingefær heri i par minutter.
  2. Tilsæt alle krydderierne, rør det rundt og lad det stege med i 1 min.
  3. Tilsæt linser, hakkede tomater, bouillon og kokosmælk, rør det rundt og bring det i kog.
  4. Skru herefter ned til lav varme og lad det simre i 20 min.
  5. Tilsæt spinaten, vend det rundt og lad det falde sammen.
  6. Smag til med limesaft, salt og peber.
  7. Server den indiske dhal toppet med yoghurt, chiliflager og frisk korinader.

Vanløse Blues