Varm ..
Krydret ..
Cremet ..
og
Mættende …
Klassisk indisk dhal.
Lige så traditionel som pizza i Italien og lige så sikker som amen i kirken.
Nem og hurtig at lave og så kan den varieres til uendelighed
Men her får du den helt klassisk.
Gode grund principper
.. er nu meget godt at kunne beherske.
Sådan helt generelt, men hvis vi lige skal holde os til madlavningen her.
Så er der mange ting, der er meget rart, at have siddende på rygraden.
Hvordan man koger kartofler, fx.?
Eller laver sauce?
Bruger krydderier?
Smager til?
Jeg har set svimlende meget Masterchef den seneste tid.
Både den danske udgave, men især den australske fra 2018 fangede min interesse.
Hold.nu.op !! for nogle mad talenter de har samlet der.
Jeg bliver SÅ inspireret af at se andre lave mad.
Derfor er jeg heller ikke kræsen med mine madprogrammer.
Masterchef, Den store Bagedyst, Chef´s table, Final Table …
Jeg æder det råt ..
Bogstaveligt talt!
Det minder mig om tiden på køkkenbordet som barn, hvor jeg gladeligt var tilskuer når mor, farmor, far eller mormor var i køkkenet.
De timer på køkkenbordet, lærte mig de vigtigste grundprincipper inden for madlavning.
Og når de er på plads, kan alt det virkelig sjove begynde.
Nemlig at lave sine egne opskrifter.
Fordi er det noget jeg er dårlig til, udover at komme til tiden …
Så er det at følge en opskrift, også selv om det er min egen.
Men lige præcis denne klassiske dhal, den har jeg lavet utallige gange.
Helt uden at ændre på noget som helst.
If it ain´t broken …
Why fix it?
… som man siger!
Indisk dhal
Sådan helt klassisk.
Eller …?
Fordi jeg forestiller mig, at der findes lige så mange opskrifter på dhal, som der er husmødre i Indien.
Alle har hvert deres twist og hvert deres særpræg.
Lige som frikadeller i Danmark.
Selv om vi alle laver dem med nærmest selv samme ingredienser, er smagen bare SÅ individuel.
Mors smager på en måde, fars på en anden.
Men mormors er bare altid bedst.
Sådan er det bare!!
Om det også står sådan til med dhal i Indien?
Det tænker jeg næsten det gør.
Jeg har derfor kigget mange klassiske opskrifter over skulderen, plukket det bedste fra dem alle og sat dem sammen til min udgave af en klassisk indisk dhal.
Spis den som den er, skru op for chilien, suppler med masser af årstidens grønt og top dem med alt fra kokos, koriander og chili til raita, kokos yoghurt eller andre friske og svalende sager …
Hvis nu du er kommet til at lave din dhal lidt til den stærke side.
Fra Delhi til Mombai
Det indiske køkken er et af verdens største køkkener.
Det er en sand fryd for sanserne.
Det er farverigt og der er smæk på smagen.
Om det skal være stærkt eller bare krydret er helt op til dig.
Hvis du er vild med dhal, så lad dig inspirere til mange flere indiske retter lige her:
Indiske kikærtepandekager med stegte søde kartofler
Vegansk chicken Korma
Vegansk butter chicken
- 2 løg, fint hakket
- 3 fed hvidløg, fint revet
- 1 spsk. frisk ingefær, fint revet
- 2 tsk. stødt gurkemeje
- 1 tsk. stødt spidskommen
- 1 tsk. stødt koriander
- 1 tsk. garam masala
- 1 tsk. chiliflager
- ½ tsk. sennepsfrø
- Kokosolie til stegning
- 200 g røde linser
- 1 dåse hakkede tomater
- 1 dåse kokosmælk
- 5 dl grøntsagsbouillon
- 150 g spinat, skyllet og slynger
- ½ lime, saften heraf
- Salt og peber
- Til servering:
- Soya yoghurt
- chili flager
- Frisk korinader
- Varm en gryde op til medium varme, tilsæt lidt kokosoile og steg løg, hvidløg og ingefær heri i par minutter.
- Tilsæt alle krydderierne, rør det rundt og lad det stege med i 1 min.
- Tilsæt linser, hakkede tomater, bouillon og kokosmælk, rør det rundt og bring det i kog.
- Skru herefter ned til lav varme og lad det simre i 20 min.
- Tilsæt spinaten, vend det rundt og lad det falde sammen.
- Smag til med limesaft, salt og peber.
- Server den indiske dhal toppet med yoghurt, chiliflager og frisk korinader.

Jeg har lavet den flere gange og er så vild med den, kokosmælken giver lige noget ekstra?
Hvor er det bare SKØNT at høre Jeanette, det gør mig bare så glad <3
Rigtig god opskrift…perfekt en efterårsdag som i dag. God indisk duft i hele huset
?
FANTSASTISK at høre, tusind tak !!
Bedste opskrift på dahl. Tilbereder en stor portion og fryser ned. Så er der “gratis” og lækker/bedre “take-away”.
Hurraaaaa Hellena, den er altså også bare god den her 😉
Elsker indisk mad. Det var mit første møde med lige præcis Daal, så har intet sammenligningsgrundlag her, men det var en super lækker ret. Tak.
Jamen behøver du så andet 😉
Det var virkelig lækkert og cremet.. har levet vegansk i halvanden uges tid, har ikke rigtig savnet kød de tidligere dage, men denne opskrift gjorde at det var første dag det var helt uoverflødigt. Jeg brugte optøet frosnen spinat, men det fungerede rigtig godt ?
Hvor er det bare MEGA fedt at høre !!!
Ser super lækker ud! Den skal jeg lave i aften til vores gæster.
Er det dumt/fjollet at servere ris og brød (naan) til også? Eller skal retten helst bare spises alene som den er? Hvad mener du?
Retten kan sagtens spises alene, men den bliver da klart bedre med ris og naan til.
Så giv den endelig gas med tilbehøret 😉
Den absolut bedste Dahl jeg har lavet. Den er også rigtig god til tøm køleskabet da den kan bære mange forskellige grøntsager. Tak for en vidunderlig og nem opskrift som jeg bruger igen og igen.
Ej hvor er der bare SKØNT at høre, yeah det gør mig super glad !!!
Jeg ELSKER dhal! Og jeg bliver ved med at vende tilbage til denne opskrift. Har prøvet mange forskellige efterhånden, både hjemmelavede men også take-away og færdigretter. Denne her er bare min yndlings!!! Og så kan den varieres mit grønt og toppings. SÅ lækkert! Tak for en dejlig opskrift 🙂
Det gør mig bare SÅ glad, helt ind til knoglerne af at høre!
Tusind tusind tak!!!
Har endnu engang lavet din indiske dahl. Den smager skønt, ser indbydende ud og er nem at lave. Der er virkelig smæk på smagen og det er det jeg kan li’ ved mange af dine opskrifter! Tak for alle de fantastiske opskrifter??
IH tak altså du er sød!
Absolutely phenomenal! Flavors spot-on perfect. Thank you for yet another fabulous recipe!
(I read Danish but live overseas. My laptop autocorrects all languages other than English)
OH WOW !!! Thank you SO much!
That makes me so happy ( and proud ) to hear!
THANK you <3
Super lækker dhal. Jeg brugte grønne linser for at få lidt mere struktur. Så blev kogetiden bare lidt længere. Skøn, autentisk smag.
Det lyder voldsomt lækkert 😉
Har lavet den flere gange og det er virkelig et hit – selv min mand spiser den glædeligt! Jeg tilføjer selv et skvat honning, men det behøver man jo ikke.
Altså hvor det gør mig glad at høre <3
Min kæreste og jeg er først lige begyndt at have kødfrie dage de sidste par måneder, og selvom han elsker kød synes han overhovedet ikke der mangler noget, når jeg laver din superlækre opskrift på dhal. Jeg serverer nan-brød til, eller også laver jeg selv iranske fladbrød på panden med masser af kerner, det passer rigtig godt til din opskrift.
Ej hvor er det bare FEDT at høre !!!
Og hey, hvornår har naanbrød eller fladbrød gjort noget dårligt for en ret? 😉
Smagen er lækker – der er virkelig krudt på smagen uden at være det mindste stærk. Mine unger på 1 og 3 spiste det med stor appetit.
Jeg vil dog mene at den skal simre længere end 20 min.
Men en god opskrift – jeg kommer til at bruge igen??
Tak??
Det er dejligt når der er smæk på smagen, ikke?
Fedt dine drenge også elskede dhalen 😉
Om den skal have mere er dog en smags sag, jeg kan god li når linserne stadig har lidt bid 😉
Rigtig lækkert. Har du nogle fif til at undgå det brænder på? Synes tit linserne sidder fast i bunden af gryden
Ja helt simplet med lavere varme og grundig omrøring undervejs.
Linser er nemlig drilsk og brænder nemt på, desværre …
Absolut bedste dhal opskrift. Sørg for at lave dobbelt portion, da den fungerer rigtig godt til et par dages madpakker enten kold eller varm. Man kan sagtens bruge frossen (optøet) spinat, hvilket bare gør retten endnu billigere.
Ih altså hvor er det dejligt at høre ?
Og ja naturligvis kan man bruge frossen spinat, du behøver ikke engang at vente på at den er optøet, det kan den sagtens bare blive nede i dhalen 😉
Det er uden sammenligning den bedste Dhal-opskrift jeg har afprøvet ? Jeg har lavet den mange gange og den fungerer supergodt med alle slags grøntsager, som grøntsagsskuffen gemmer. Med ris til rækker den langt og mætter også mine voksne drenge. Jeg har levet plantebaseret i små to år og denne ret elsker også de gæster, der er altspisende. TAK for en skøn ret som er blevet en basisret i mit køkken! ???
TAK for det ❤️
Det gør mig SÅ glad at høre 😍
Super opskrift, tak for den!
Velbekomme, dejligt den faldt i smag 😉
Det er bare den bedste Dhal opskrift EVER!
Jeg har endda lavet den på mit arbejde (arbejder på opholdssted for unge mennesker, der har det svært/er blevet svigtet). Og de beder mig lave den igen og igen, når jeg har madtjansen. Og det til trods for, at de er meget kødglade og tit “driller” mig med, at jeg er vegetar 😍
Tak – den bringer glæde i huset/hos de unge, mine kolleger og mig selv 🙏
Det gør mig bare SÅ glad, tak tak tak ❤️