// Reklame for Fiskars //
Sprød skorpe ..
Saftig krumme ..
Suprem smag ..
Du skal hverken bruge røremaskine, surdej eller andre fancyheder for at kunne bage verdens bedste brød.
Alt, du skal bruge, er mel, en gryde og en ovn.
Nemt, ikke?
Gryde-genialitet
Der findes gryder, og så findes der GRYDEN !!
Den vil jeg introducere dig for nu …
“Fiskars Norden støbejernsgryde” hedder han.
Og han vil revolutionere, hvad du tror, en gryde kan.
Norden Cast Iron er essensen af Fiskars’ mangeårige håndværksmæssige arv, der er stærkt forankret i Norden.
Som det ældste køkkenmærke i verden trækker Fiskars på over 300 års erfaringer, færdigheder og kunstnerisk dygtighed.
I skabelsen af Norden blev Fiskars originale arkiver fundet frem og brugt som inspirationskilde, hvilket har givet serien et tidløst, nordisk design kombineret med førsteklasses materialer og banebrydende teknologi.
Køkkengrejet i støbejern har fået en Thermium™-mineralbehandling, der giver fremragende slip-let egenskaber selv ved meget høje temperaturer, en klar forbedring i forhold til traditionelt køkkengrej i støbejern.
Normalt bør støbejernsprodukt ikke rengøres med sæbe, da det gør overfladen klistret – og skal i stedet gives en oliebehandling efter enhver brug. Dette er ikke tilfældet med Fiskars Norden.
På grund af Thermium ™-mineralbehandlingen er det muligt og meget let at rengøre non-stick-overfladen med normal opvaskesæbe og børste.
Du har altså at gøre med en gryde, der kan tåle lidt af hvert.
Også en tur i ovnen, ved 250 grader!
Du skal bare lige huske at tage den fine træring af.
Og 40 minutter senere, har du verdens bedste brød!
Grydebrød
Verdens bedste brød!
Intet mindre!
Ingen over, inden under..
Det tager seriøst ikke mere end 5 minutter at røre dejen til grydebrødet sammen.
Teknikken med at bage brødet i en brandvarm gryde er altså det, der gør brødet så møghamrende lækkert.
Den eneste ulempe ved grydebrødet, er, at du er nødt til at vente en hel time, før du skærer i det.
Gør du ikke det, bliver du så mega skuffet – brødet vil nemlig i så fald virke klægt og ubagt.
Så hold snitterne væk fra det i en time efter du har taget det ud af ovnen.
TIL GENGÆLD må du snuse og dufte alt det, du orker.
Men fingrene væk den først time, comprende?!
Jeg har lavet brødet i 2 forskellige udgaver.
Det ene med gluten, den andet uden.
Begge to med sprød skorpe, saftig krumme og supreme smag!
Andre gryde-genialiter …
Er er der noget, vi kan li´
Så er det gryderetter med gods i
Og de 3 her vil være intet mindre end geniale at fylde din gryde med:
Butternutssquash risotto
Vegansk Spaghetti Bolognese
Svampe Bourguignon med rodfrugt mos
- 300 ml vand
- 330 ml øl
- 10 g gær
- 1 tsk. ahornsirup
- 400 g manitoba hvedemel
- 100 g fuldkorns speltmel
- 2 spsk. flagesalt
- OM AFTENEN
- Opløs gær i vand, øl og ahornsirup.
- Tilsæt mel og salt.
- Rør dejen grundigt sammen. Læg et fugtigt viskestykke over skålen og sæt den på køl natten over.
- OM MORGENEN
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt gryden i ovnen.
- Lad ovn og gryde blive gennemvarm i ca. 30 min.
- Tag gryden ud af ovnen og drys lidt mel i bunden, hæld dejen i gryden, sæt låget på og sæt gryden tilbage i ovnen.
- Bag brødet med låg på i 30 min, tag herefter låget af og bag brødet i yderligere 10 min.
- Lad brødet køle lidt af i gryden og vip det herefter ud på en bagerist. Lad brødet køle af 1 time inden du skærer i det.
- 130 g hvid rismel
- 130 g brun rismel
- 120 g sorghum mel
- 60 g majsstivelse
- 90 g tapiokamel
- 3,5 tsk. xanthangum
- 6 g tørgær
- 5 dl varmt vand
- 2 tsk. flagesalt
- 2 spsk. rørsukker
- 1 spsk. olivenolie
- Kom alle de tørre ingredienser i røremaskinen
- Start røremaskinen på en lav hastighed og tilsæt vandet i tre omgange. Når alt vandet er tilsat, sættes hastigheden på høj og dejen køres i 2 min.
- Dæk skålen til med en frysepose. Lad den hæve i 2-3 timer på køkkenbordet, stil den herefter på køl i og lad den stå der i 1-2 dage.
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft og sæt gryden i ovnen.
- Lad ovn og gryde blive gennemvarm i ca. 30 min.
- Tag gryden ud af ovnen og drys lidt mel i bunden, hæld dejen i gryden, sæt låget på og sæt gryden tilbage i ovnen.
- Bag brødet med låget på i 30 min, tag herefter låget af og bag brødet i yderligere 10 min.
- Lad brødet køle lidt af i gryden og vip det herefter ud på en bagerist . Lad brødet køle af 1 time inden du skærer i det.
Den Veganske Jul // Salater der mætter // Plantebøffen // Grønne Madpakker
Lyder lækkert men bryder mig ikke om øl eller smagen i nogen form så prøver måske den glutenfrie version, men kan det virkelig passe at den skal stå i 2 dage i køleskabet??
ja op til, mindre kan også gøre det og øllet kan sagtens udskiftes med vand 😉
Kan man udskifte sorghum mel med majsmel? 😀
Det har jeg ikke prøvet, så det kan jeg desværre ikke give et kvalificeret svar på.
Hvis majsmel er i samme vægtklasse som sorghummel, så vil jeg tro du sagtens kan 😉
Det ser mega lækkert ud! Hvor stor er gryden?
Den er på 6 liter 😉
Bruger du gryden på 4 l eller 6 l?
Det er den på 6 l jeg bruger 😉
Kan det virkelig passe at det glutenfri brød kun skal bage i 40 min? Og er det, det lyse eller mørke på billedet?
Yes, det er helt korrekt 😉
Jeg har bagt det flere gange efterhånden og bagetiden på de 40 minutter passer i min ovn 😉
Det er det lyse brød på billedet der er det glutenfri.
Kan man udskifte sorghum mel med fx havremel? 🙂 Glæder mig til at prøve den glutenfrie version ! 😀
Ja havremel vil glimrende kunne bruges også 😉
Og du kan roligt glæde dig, det smager SÅ godt 😉
Og hvis man ikke har en gryde som kan tåle ovn?
Så bliver det desværre lidt svært at bage grydebrød 😉
Hej,
Er det muligt, at du måske en anden gang tager lidt billeder undervejs i processen? Jeg bliver nemlig tit i tvivl om dejen ser rigtig ud.
Tak for nogle dejlige opskrifter.
Kh Mai-Britt
Det skal jeg nok 😉
Dejen skal være rimelig flydende inden den skal stilles til hævning og minde om havregrød når den skal bages 😉
Håber det kan hjælpe dig lidt på vej indtil da 😉
Kan man erstatte noget vand med øl i det glutenfrie drøm, så man får den gode let syrlige ølsmagning med i dette brød, men stadig følge skridtet med 2 dage på køl?
ork ja, sagtens, det vil kun gøre det bedre ❤️