Grøntsagsguiden #1 – Sådan bruger du rødbeder på 5 måder

Rå…
Bagte…
Kogte…

I falaflerne, hummusen, salaten, suppen og smoothien for bare at nævne nogle få…
Ja, én grøntsag har flere sider af samme sag.

I dette tilfælde har den fem.
Velkommen til del 1 af min grøntsagsguide, hvor vi ligger ud med rødbeden.

Cremet rødbedesalat med soltørrede abrikoser og persille

Grøntsagsguiden

Rødbeden er den første grøntsag i, hvad jeg har valgt at kalde grøntsagsguiden.
Med grøntsagsguiden får du hjælp til, hvordan du kan bruge dine grøntsager på flere måder.

Du har sikkert prøvet at stå tilbage med en næsten fyldt pose rødbeder, fordi opskriften sagde 3 styks.… eller et halvt kålhoved, fordi du kun lige skulle bruge lidt til en salat.

Og nu ved du ikke, hvad du skal bruge resten til, da du, modsat mig, nok ikke spiser et helt blomkål på én gang.

Du glemmer alt om grøntsagerne, næste gang du skal lave mad,
.. og de ender med at blive for gamle og ryger i skraldespanden.

Det er SÅ ærgerligt, og ikke mindst spild af mad, da grøntsager kan bruges på et utal af måder.

Og så er det altså bare sjovere og billigere i længden, at lave sine egne salater, end det er at købe de færdiglavede.

Du kan nemlig helt selv bestemme, hvilke lækre sager, der skal i, og hvor meget dressing, der skal på.
En meget vigtig detalje, hvis du spørger mig!

Sådan bruger du rødbeder på 5 måder

Rødbeden er faktisk en ret alsidig fætter.

Den kan nemlig både spises rå, bagt og kogt ..
Revet, i skiver, i tern, most, pureret, juicet og blendet ..
Og så kan den bruges i både det søde og det salte køkken.

Der er med andre ord ikke det, en rødbede ikke kan.
Det er hermed slut med efterladet rødbeder i grøntsagsskuffen.

Og skulle der ligge en runken sag tilbage, så er det bare i juiceren med den.
Den juice kan du vælge at drikke, men du kan også komme den i grøden og få det smukkeste pink godmorgen grød.

Den vigtigste finger regel du skal huske på, når du skal have succes med rødbeder, uanset hvordan de skal bruge, er at de skal have tilsat syre, altså noget surt, det fjerner den jordede smag som rødbederne har, og også gerne masser af krydderier og/eller krydderurter.

Rødbeder elsker:

Syre: lime, citron, balsamico, solbær, hindbær, granatæble, grape, kapers osv.
Krydderier: spidskommen, hvidløg, all spice, ingefær
Krydderurter: timian, salvie, citronsyre, persille, estragon, dild
Andre smagsgivere: sesam, tahin, pistace, lakrids, kakao, fennikel, peberrod

Sådan bruger du rødbeder på 5 måder

Turn up the beat

Uanset om det er salat, eller en anden side af rødbeden du er til, kan du finde fem af dem her:

Rødbederösti med kapers, dild og peberrodsdressing
Veganske rødbedebøffer med og blomkålssalat med bagte rødbeder
Cremet rødbedesalat med soltørrede abrikoser og persille
Rødbedefalafler og gulerod-chili hummus
Arabisk rødbedesuppe

e-bøger

Den Veganske Jul  // Salater der mætter // Plantebøffen  // Grønne Madpakker

Vanløse Blues