Indbagt nøddesteg med brunede kartofler, julesauce og rød julesalat

Perfekte brunede kartofler// Reklame for Fiskars //

Brunede kartofler
Julesauce
Risalamande

Findes der vigtigere ting …
Når det handler om at fuldende julemiddagen?

Jeg giver dig opskrifterne på 2 ud af de 3.
Og tilføjer indbagt nøddesteg og en rød julesalat.

Så du kan få en perfekt julemiddag!

Perfekte brunede kartofler

Perfekte brunede kartofler

De kræver sukker, smør, kartofler, erfaring, tålmodighed og …

Den perfekte pande!!

Glem alt om den gamle skæve du har haft, siden du flyttede hjemmefra …
Det eneste, den kan hjælpe dig med, er brændte, klistrede, klumpede og helt og aldeles uspiselige brunede kartofler …

Og er der noget, man gerne vil ha´.
Især juleaften…

er det …

PERFEKTE BRUNEDE KARTOFLER!

Har jeg ikke ret?

Lad mig derfor introducere dig for den bedste pande du kommer til at møde:

Fiskars Norden pande

Norden er den første serie af rustfrit stål fra Fiskars, der er beklædt med en revolutionerende Thermium™-mineralbehandling.
Den glaslignende, transparente overflade giver det klassiske rustfrit stål mulighed for at skinne igennem og får samtidig, med minimalt brug af olie, grøntsager til at danse hen over panden.

Thermium™-mineralbehandling har non-stick-effekt, hvilket betyder, at panden kan rengøres med mildt opvaskemiddel og ikke behøver pleje med olie.
Mindre vedligeholdelse = mere tid til at nyde maden!!
Og hvornår har det været en dårlig ting ..?

Det bedste af det hele er, at Thermium er en innovativ plastfri og fluorfri behandling, der samtidig kan modstå selv de højeste tilberedningstemperaturer.
Sammenlignet med andet non-stick køkkengrej, der er behandlet med PTFE og Ceratec, har køkkengrej, der er behandlet med Thermium, en længere levetid, hvilket betyder, at køkkengrejets overflade ikke flager eller ridser ved hyppigt brug.

Kort sagt …
Så får du her en pande der, selv ved høje temperaturer og minimalt olie, kan stege ALT til perfektion.
En pande du kan sætte i ovnen, og en pande der ikke kræver vedligeholdelse.

Og en pande, der garanterer dig perfekte brunede kartofler.

Sukkeret smelter jævnt ..
Kartoflerne danser over panden ..
Intet sidder fast ..

De bliver perfekte!

Perfekte brunede kartofler

Indbagt nøddesteg med brunede kartofler, julesauce og rød julesalat

Julemiddagen er forbundet med en vis ærefrygt
Lidt hjertebanken
Sved på overlæben

Og general angst for at det hele skal gå i vasken

Pyt med at pastaen brænder på i hverdagen

Men JULEAFTEN

Der skal alt bare spille på alle tangenter.

Jeg husker tydeligt første gang, jeg havde ansvaret for julemiddagen.
Jeg kunne nærmest ikke trække vejret.

Jeg var rædselslagen for, at noget ville gå galt.

Derfor tog jeg skeen i den anden hånd.
Se på det som var det en eksamen ( det er det jo lidt, ikke? )

Jeg brugte næsten alle dage op til juleaften på at øve, øve og øve mig i at lave sauce, brunede kartofler og indbagt farsbrød.

Det blev til rigtig mange portioner …

Men det var det hele værd.
Fordi nu kan jeg nyde at lave julemiddagen.
Og jeg er glad for at kunne dele opskrifterne med dig.
Så du og din familie også kan få en dejlig julemiddag.

Perfekte brunede kartofler

Til dagene derimellem

Julen varer længe …

Derfor må der indimellem lidt andet på bordet end julemad.
Lad dig blive fristet af pasta, brød og rösti:

Vegansk pasta Alfredo
Græskar rösti med svampemayo
Grydebrød – verdens bedste brød

Perfekte brunede kartofler

Indbagt nøddesteg med brunede kartofler, julesauce og rød julesalat
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Vegansk, glutenfri
Ret: Vegansk jul
Antal personer: 4-6 personer
Ingredienser
  • Indbagt nøddesteg
  • 1 knoldselleri, groft revet
  • 250 g champignon, fint hakket
  • 1 porre, i tynde skiver
  • 2 fed hvidløg, fint revet
  • 1 dl. kogte røde linser
  • 1 dl. kogte quinoa
  • 1 tsk. timian
  • 2 spsk. tamari
  • 1 dl. valnødder
  • 2 spsk. knuste hørfrø
  • + 6 spsk. vand
  • 4 spsk. kikærtemel
  • Salt og peber
  • 1 pakke frosne butterdejsplader
  • Julesauce
  • 1 løg
  • 1 gulerod
  • 1 stilk bladselleri
  • 100 g champignon
  • 2 spsk. tamari
  • 2 spsk. balsamico
  • 1 spsk. kokossukker
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1 tsk. timian
  • 1 laurbærblad
  • 8 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl rødvin
  • Salt og peber
  • kokosolie til stegning
  • Brunede kartofler
  • 1 kg små kartofler
  • 125 g sukker
  • 2 spsk. vand
  • 50 g Narurli´ smørbar Blok
  • Rød julesalat
  • 1 lilla spidskål, fint snittet
  • 1 håndfuld persille, groft hakket
  • 1 appelsin, fint revet skal + i tern
  • 1 granatæble, kernerne heraf
  • 1 håndfuld ristede hasselnødder, i tern
Fremgangsmåde
  1. Indbagt nøddesteg
  2. Optø de frosne butterdejspakker efter anvisning på pakken.
  3. Tænd ovnen på 175 grader.
  4. Rør knuste hørfrø sammen med vand og lad det trække i 10 min.
  5. Riv sellerien groft.
  6. Skær porren i tynde skiver og hak champignonerne fint.
  7. Varm en pande op til medium varme.
  8. Tilsæt kokosolie og steg selleri, porre og champignon i 5 min.
  9. Tilsæt hvidløg, tamari og timian og steg det i yderligere 5 min.
  10. Pisk hørfrø blandingen sammen med kogte linser og quinoa.
  11. Tilsæt stegte grøntsager til linseblandingen og rør det sammen.Vend groft hakkede valnødder i og tilsæt melet lidt ad gangen,
  12. Hvis farsen er meget våd, tilsættes der mere mel.
  13. Læg 3 butterdejsplader med et lille overlap på en bageplade med bagepapir.
  14. For farsen ovenpå og luk af med de resterede 3 butterdejsplader.
  15. Lav et par rids i dejen med en kniv, så kan dampen fra farsen komme ud.
  16. Sæt pladen i oven og bag det i 30-55 min.
  17. Lad nøddestegen hvile 15-20 min. for at den kan sættes sig og der kan skæres skiver af den.
  18. Julesauce
  19. Kom løg, gulerod, bladselleri og champignon i en foodprocessor og hak det fint.
  20. Varm en gryde op til medium varme.
  21. Smelt lidt kokosolie og steg de finthakkede grøntsager heri i 10 min.
  22. Tilsæt timian og tomatpuré, rør det rundt og lad det stege med i 1 min.
  23. Tilsæt tamari, balsamico og kokossukker og rør det sammen.
  24. Tilsæt grøntsagsbouillon, rødvin og laurbærblad.
  25. Bring det i kog og lad det simre i 30 min.
  26. Tag laurbærbladet op og smag saucen til med salt og peber.
  27. Blend saucen helt jævn med en stavblender.
  28. Hvis saucen er for tynd, kan den evt. jævnes eller koges mere ind.
  29. Brunede kartofler
  30. Varm en pande op til medium varme, strø sukkeret ud herpå og lad det smelte.
  31. Tilsæt 25 g smør, lad det smelte og tilsæt herefter forsigtigt vandet og rør det sammen med sukkeret til en karamel.
  32. Fordel kartoflerne på panden og vend dem forsigtigt med karamel-massen.
  33. Lad kartoflerne stå og simre i 10-15 min. og vend rundt i dem nogle gange undervejs.
  34. Tilsæt det resterende 25 g smør, lad det smelte og vend det med kartoflerne.
  35. Rød julesalat
  36. Vend alle ingredienser sammen i en stor skål og anret det herefter i en serveringsskål.