Gulerodsboller med surdej

Gulerodsboller med surdej er saftige inden i og sprøde uden på.

Lad dig ikke skræmme af surdejen.
Bollerne er nemme at lave og jeg guider igennem hvert step.

Hvis jeg kan, kan du også!

Få opskriften på bollen, der er perfekt til både morgenmad og sandwich lige her …

Gulerodsboller med surdej

Surdej, er det ikke svært?

Nej slet ikke!

Men hvis det er det du tænker, er du ikke alene.
Den opfattelse havde jeg også.

I LANG tid !!

Af samme årsag gik jeg derfor også en stor bue uden om alt med surdej.

Fodring
Autolyse
Stræk og fold
Bulk fermentering
Preshape
Shape
Scoring
Ovenspring

Det var simpelthen for meget ny information jeg skulle forholde mig til på engang.
Så jeg undgik det, af den simple årsag, at jeg var bange for at fejle.

Derfor valgte jeg også, at springe trinet med at opstarte min egen surdej let og elegant over og fik noget af min veninde Sabrina.
I over en måned fordrede jeg den trofast hver eneste dag, uden overhovedet, at overveje at bage med den.

Og da jeg så endelig kom igang undrede jeg mig over hvorfor pokker jeg ikke var gået igang før.

Det er både nemt og ukompliceret og resultatet er indiskutabelt godt.
Og det er rigtig hvad de siger, når først du har fået succes med din surdejsbagning, køber du aldrig brød igen.

Gulerodsboller med surdej

Autolyse:

Er den proces hvor glutennettet udvikles i dejen.
Jeg er stødt på flere måder man gøre det på og mine erfaringer har vist at der er ingen rigtig eller forkert måde her.

Metode 1:

Mel og vand til dejen røres sammen, samtidig med surdejen fodres.

Metode 2:

Mel, vand og aktiv surdej røres sammen og står tildækket i 30-45 min.

Metode 3:

Mel, vand, salt og aktiv surdej røres sammen og står tildækket i 30-45 min.

Resultat:

Jeg har prøvet dem alle og jeg oplever ikke mærkbar forskel.

Så lad dig ikke forvirre af de forskellige metoder du vil støde på din vej ud i surdejsbagningen.

Noget andet tvetydigt jeg er stødt på er om dejen skal æltes og foldes eller bare foldes.
Min konklusion er at boller skal æltes, brød skal ikke.
Men om det er forkert ved jeg desværre ikke, det er blevet min teknik og jeg må sige at det virker.

Stræk og fold:

Den her del var også noget der skræmte mig.
Men det er lige som enkelt som det lyder.

Du tager fat i det ene hjørne af dejen, hiver op i den så langt som dejen tillader det.
Altså lige til stadiet før dejen brister og dejen foldes henover sig selv.

Herefter drejer du bøtten 180 grader og gentager proceduren.
Det samme gør du med de 2 andre hjørner.

Og med 30 minutters mellemrum gentages det i alt 4 gange.
Efter hver omgang stræk og fold vil du kunne mærke dejen blive mere og mere smidig.
Det er godt, det betyder at glutennettet udvikler sig.

Nu skal dejen hæve.

Sæt evt. en streg eller sæt en elastik om bøtten hvor overkanten af dejen er.
Når dejen er hævet til dobbelt størrelse skal dejen i køleskabet og hæv til dagen efter.

Bagning:

Din ovn skal være glohed når du skal bage.

Tænd derfor din ovn 1 time før du vil bage og har du et bagestål vil du få endnu bedre bageresultater.

Gulerodsboller med surdej

Alle elsker gulerodsboller, gør de ikke?

Selv dem der ikke kan li gulerødder.
Fordi bollerne kommer jo ikke som sådan ikke til, at smage af gulerødder.

Men giver ultra saftige boller, der holder sig friske i flere dage.

Jeg har kommet solskikkekerner i mine boller.
Fordi det syntes jeg er piv lækkert.

Er du mere til græskarkerner, sesamfrø eller hørfrø kan du også sagtens bruge dem.
Det eneste du skal huske at gøre er at udbløde de valgte frø og kerner inden de røres i dejen.

Det gør man for at undgå at de suger væske fra dejen og ender med at ændre strukturen i dejen.

Hvad er bedre end en nybagt bolle med smør?
En nybagt bolle med nutalla, pålægschokolade eller ost?
Eller en sandwich med hummus, avokado, pesto og salt.

Hjemmelavede surdejboller er bare det bedste og jeg håber du nu tør at kaste ud i surdejsbagningen.

Hvis jeg kan, kan du også!


Gulerodsboller med surdej
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Boller
Antal personer: 10-12
Ingredienser
  • 60 g solsikkekerner
  • 175 g gulerod, groft revet
  • 150 g aktiv surdej
  • 375 g vand 29°
  • 150 g ølandshvedemel
  • 350 g hvedemel
  • 15 g salt
  • Havregryn
Fremgangsmåde
  1. Dag 1 - Dejen:
  2. Start med at sætte solsikkekernerne i blød ca. 1 time før du skal bruge dem.
  3. Kom vandet i en skål og rør den aktive surdej ud heri.
  4. Hæld vandet fra de udblødte solsikkekerer og rør dem og gulerødderne ud i vandet med surdejen.
  5. Tilsæt melet og rør det sammen med en ske.
  6. Dejen virker både tyk og klumpet - det her helt rigtigt.
  7. Dæk skålen til med film og til den til autolyse i 45-60 min.
  8. Kom dejen i skålen til røremaskinen og ælt den i ca. 10 min på trin 4-5.
  9. Kom dejen i en kondibøtte, sæt låget på og lad dejen hvile i 30 min.
  10. Nu laves første sæt stræk og fold.
  11. Tag fat i dejen med fugtige fingen i de ene hjørne, stræk den så langt dejen tillader det og fold dejen ind over sig selv.
  12. Drej bøtten 180° og gentag. Og gentag med de 2 andre hjørner.
  13. Sæt låg på bøtten og lad dejen hvile i 30 min.
  14. Lav yderligere 3 stræk og fold med 30 minutters mellemrum og lad herefter dejen hvile på køkkenbordet i 3-5 timer alt efter hvor hurtigt din dej hæver sig til ca. 2x størrelse.
  15. Sæt dejen i køleskabet og lad den stå natten over. Min stod i 15 timer, det giver en god "sur smag".
  16. Vil du have en mindre sur bager du med den efter kortere tid.
  17. Dag 2 - Bagning
  18. Tænd ovnen med dit bagestål i på 250 grader og lad ovnen varme op i 1 time.
  19. Tag dejen ud af køleskabet og vip den ud på et meldrysset bord.
  20. Drys med havregryn ovenpå dejen.
  21. Kom lidt mel på din dej deler og del dejen til mellem store boller ca. 10-12 stk og placer dem på 2 stykker bagepapir. Ved hjælp af din bagespade fører du første bagepapir med bollerne ind i oven og bager dem i 15 min.
  22. Tag bollerne og placer dem på en bagerist.
  23. Lad ovnen blive helt var igen i 10 min og gentag med de sidste boller.
  24. Spis bollerne lune eller nyd dem over flere dage hvor de stadig holder sig friske og saftige.
  25. Bollerne kan naturligvis også fryses.

 

Har du lavet opskriften?

Så fortæl mig det i kommentarfeltet.
Tag endelig også @vanloseblues på Instagram og brug #vanloseblues el. #grøntsagspassionist

Jeg vil ELSKE at se DIN version af opskriften !!

Vild med at bage?

Kage, brød og pizza?
Findes der noget bedre at bage?

Kanelkage med kaffeglasur
Grydebrød
Hjemmelavet pizza