Hjemmelavet pizza - den bedste og eneste opskrift du behøver
 
Forberedelse
Tilberedning
Samlet
 
Forfatter:
Opskrifts type: Pizza
Antal personer: 4
Ingredienser
  • 585 g Tipo 00 mel
  • 65 g durum hvedemel
  • 400 g vand, 24°
  • 16 g salt
  • 130 g aktiv surdej*
  • 18 g olivenolie
  • Pizza toppings:
  • Nr. 1: Kartoffelpizza med artiskokcreme og rosmarin
  • Se opskriften på artiskok cremen nedenunder
  • 2-3 gode spsk. artiskokcreme
  • 1 kartoffel, i tynde skiver
  • Rosmarin, fra en stilk
  • Olivenolie
  • Flagesalt
  • Nr. 2: Hawaii pizza
  • 2-3 gode spsk. Mutti pizzasauce
  • 1 god håndfuld Simply V revet ost
  • 3 skiver vegansk kyllingpålæg - købt i Irma
  • 4 skiver frisk ananas, skåret i tynde skiver på et mandolinjern.
  • et drys tørret oregano
  • olivenolie
  • evt. frisk oregano til servering
  • Nr. 3 Pølse & portobello
  • 2-3 gode spsk. Mutti pizzasauce
  • 1 god håndfuld Simply V revet ost
  • 1 Naturli´ pølse i skiver
  • 1 portobello, i skiver
  • et drys tørret oregano
  • olivenolie
  • Nr. 4: Voksen pizzaen
  • 2-3 gode spsk. Mutti pizzasauce
  • 1 god håndfuld Simply V revet ost
  • 10 kalamata oliven, uden sten
  • ¼ rødløg, i tynde skiver
  • 1 spsk. kapers
  • et drys tørret oregano
  • olivenolie
  • evt. rucola til servering
Fremgangsmåde
  1. DAG 1
  2. Kom mel og salt i en skål og bland det sammen.
  3. Til rør surdejen ud i vandet og tilsæt det, olie og salt til melblandingen.
  4. Rør det sammen til at melet er hydreret.
  5. Kom dejen i en kondibøtte med låg stil det til autolyse i 30 min.
  6. Lav første stræk og fold ved at tage fat i det ene hjørne af dejen og strække det så langt dejen tillader det og folder dejen over sig selv imod modsatte hjørne.
  7. Dej bøtten 180° og gør det samme og gentag med de 2 andre hjørne.
  8. Sæt låget på igen og lad dejen hvile i 30 min.
  9. Lav yderligere 3 x stræk og fold med en 30 min i mellem.
  10. Efter 4 stræk og fold og 2 timer på køkkenbordet, lader du dejen hæve til dobbelt størrelse.
  11. Hvor lang tid det tager afhænger at hvor aktiv din surdej er og hvor varmt der er hvor dejen hæver.
  12. Når dejen er hævet til dobbelt størrelse vender du dejen ud et ikke meldrykket bord, deler dejen i 4 lige store dele og strammer alle op til en stram rund kugle.
  13. Den nemmeste mod at gøre det er ved at folde dejen ind over sig selv (lige som når du bager boller), vender dejen om og ruller den helt rund med i hul hånd mod køkkenbordet.
  14. Placer de 4 pizza kugler på en bradepande smurt med olie, dæk dem til med husholdningsfilm og stil dem i køleskabet til næste dag.
  15. Du kan også sagtens lad dejen stå i op til 5 dage før du bruger den.
  16. Jeg laver typisk dejen 2 dage før jeg skal bruge den.
  17. DAG 2
  18. Når pizzaen skal bages:
  19. Tænd ovn med dit bagestål i på 275 grader varmluft eller så højt den kan og lad ovnen varme op i 1 time.
  20. Gør imens dit fyld klar.
  21. Drys bordet godt med durum mel og tag dejen ud af køleskabet.
  22. Vend den første pizza kugle godt i mel og tryk den flad med dine fingre, det forhindre dejen i at poppe op i midten af pizzaen.
  23. Tag nu dejen op på dine knyttede næver og træk forsigtigt i dejen imens du drejer den rundt og former pizzaen i den størrelse du ønsker.
  24. Skulle der gå hul i dejen klemmer du bare dejen sammen, hvor den gik i stykker.
  25. Placer dejen på et stykke bagepapir og kom fyldet på.
  26. Før pizzaen ind i oven med en pizzaspade og bag den til den er godt afbagt.
  27. Min ovn går op til 275 grader og jeg bagte mine pizzaer i ca. 10 min pr stk.
  28. Gør næste pizza klart imens den første bager og gentag med de resterende.
  29. Nyd dine pizza og husk kold pizza dagen efter er noget af det bedste.
Tips
*Din surdej er aktiv når den er vokset til dobbelt størrelse. Det tager typisk 3-4 timer.
Er du i tvivl om din surdej er aktiv, kan du tjekke det ved flydetesten. Kom en teske surdej i et glas vand, fylder den er din surdej aktiv og klar til brug.
Recipe by Vanlose Blues at https://www.vanloseblues.dk/2021/03/hjemmelavet-pizza-den-bedste-og-eneste-opskrift-du-behoever/